Doar pentru că alegem să respectăm restricțiile alimentare impuse în perioada postului, nu înseamnă că trebuie să ne luăm adio de la mâncărurile aromate. Află, din rândurile de mai jos, care este ingredientul simplu care se pune în iahnia de fasole pentru un gust deosebit. Doar la mănăstiri se mai face aşa.
Dacă avem nevoie de inspirație pentru construirea meniului în perioadele de post ce preced marile sărbători creștine, cea mai bună sursă sunt mănăstirile. Aici, regulile sun respectate cu mare grijă, iar trucurile folosite de măicuțe pentru a da aromă preparatelor garantează rezultate delicioase.
Când spunem mâncare de post, ne gândim, fără doar și poate, și la iahnia de fasole. Un ingredient banal folosit în mănăstiri de fiecare dată când este preparată îi va oferi o aromă specială.
Pentru a o pregăti, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:
Metoda folosită în mănăstiri, mai ales în cele din zona Moldovei, durează destul de mult, însă nu este deloc dificilă. Măicuțele încep prin a alege cu grijă boabele de fasole, le spală în câteva ape și apoi le lasă într-un vas plin cu apă, la înmuiat, peste noapte.
A doua zi, se scot din lichid și se pun la fiert, apa fiind schimbată de două sau chiar de trei ori, eliminându-se astfel toxinele din boabe.
După ce au fiert în totalitate, se scurg bine folosindu-se o sită.
Între timp, se toacă mărunt ceapa, usturoiul – ingredient important pentru aroma acestui preparat – se pisează și se pun împreună la călit, în ulei. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă fasolea şi puţină apă.
Într-un vas separat, se va amesteca pasta de roșii cu sare, piper, cimbru şi boia, apoi se pune peste fasole. Se adaugă și foaia de dafin – aceasta va da iahniei un gust deosebit – şi se lasă să scadă, la foc potrivit, la cuptor.