De 1 decembrie, gospodinele din țara noastră obișnuiesc să prepare fasole cu ciolan. Este simbolul culinar al Zilei Naționale. Cel mai probabil, mulți vor avea pe mese, joi, acest fel de mâncare. Află în rândurile de mai jos cât a ajuns să coste un kilogram de fasole în România, în prezent.
În țara noastră, a devenit o tradiție ca, de Ziua Națională, românii să aibă pe mese mâncăruri pe bază de fasole. Cel mai comun fel de mâncare gătit în această zi specială este fasolea cu ciolan. Din păcate, în România, producția de fasole scade de la an la an. În 2010, depășea 21.000 de tone. Acum, importăm peste această cantitate.
Majoritatea bucătăreselor preferă să cumpere fasole de la piață, dacă au ocazia. Aici, au o mulțime de opțiuni, printre care și fasole cu bob mărunt, pestriță sau roșie. Prețurile, în această perioadă a anului, pentru un kilogram de fasole variază de la 10 la 17 lei pe kilogram.
„Cea mai bună cu ciolan e cea cu bobul mai mare, cea lată sau bot de rață, cum se mai numește. Pentru ciorbă, e bună asta mică, colțul porcului”, a explicat un comerciant, într-o intervenție la PRO TV.
Dacă îți propui și tu să gătești fasole cu ciolan de Ziua Națională a României, îți explicăm în continuare cum să procedezi, astfel încât toată lumea să se ridice de la masă mulțumită.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Citește și: Ce să faci cu fasolea ca să fiarbă rapid. Trucul util când ești pe grabă
Fasolea trebuie să devină moale, păstoasă. Așa vei ști că mâncarea este gata. La masa de Ziua Națională, fasolea se servește fierbinte. Poți adăuga și puțină smântână deasupra sau o poți mânca cu murături. Poftă bună!