Muzica lăutărească se află la răscruce. În doar o săptămână, doi inegalabili artiști ai acestui gen muzical au trecut în neființă după ce au pierdut lupta cu virusul covid-19. După decesul Corneliei Catanga de săptămâna trecută, astăzi o nouă veste cumplită acăzut ca o ghilotină asupra showbiz-ului românesc: Nelu Ploieșteanu a plecat și el să cânte cu îngerii, răpus fiind de același virus. Însă, de-a lungul ultimului an, au plecat dintre noi mai multe personalități de vază ale scenei. Ce orchestră trebuie să fie, acum, în ceruri! Poate ar fi mai bine să învățăm să privim mai mult în sus și să le mulțuimim că am fost contemporani cu ei.
În doar un an și câteva luni, virusul pornit de pe meleagurile Republicii Populare Chineze a reușit să transforme radical întreaga omenire. De la restrângerea de drepturi și libertăți ale tuturor oamenilor, până la distrugerea mai multor sectoare de activitate, nimic nu a rămas neatins de particula cu o dimensiune de doar 100 de nanometri, dar atât de contagioasă. Însă cel mai dureros lucru este faptul că din cauza acestui virus au murit 2,844,300 milioane de oameni din întreaga lume, indiferent de pătura socială în care s-au aflat.
La mai bine de un an de la declanșarea pandemiei, România se apropie vertiginos de numărul de 1 milion de oameni infectați cu SARS-CoV-2. Din păcate, în toată această perioadă, virusul a curmat zeci de mii de destine numai la noi, numărul exact al celor decedați în urma infectării ridicându-se la 23.819, conform ultimelor cifre oficiale. Printre cei care au pierdut lupta cu boala s-au numărat mai multe vedete, fie că vorbim de muzicieni sau actori.
Numai în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 145 de decese în rândul românilor infectați cu coronavirus. Dintre aceștia face parte și regretatul artist de muzică lăutărească Nelu Ploieșteanu, care s-a stins din viață la 70 de ani, azi dimineață în jurul orei 01.00, la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgențe Floreasca din Capitală.
De trei săptămâni, regretatul artist ducea o luptă contracronometru pentru viața sa. Plămânii săi funcționau la o capacitate de 75% iar saturația de oxigen din sânge avea valori cu mult sub cele normale. În aceste condiții, cântărețul nu putea să respire decât cu ajutorul aparatelor. Până astăzi când, pe fondul unor afecțiuni preexistente, virusul a scurtat firul vieții cântărețului. Decesul său a îndurerat o țară întreagă. Printre cei care au trimis mesaje publice de condoleanțe familiei se află persoane importante din showbiz-ul autohton.
”S-a dus Ploieșteanu. Povestea dramatică a lui Nea Nelu a fost legată de Mihăiță. O spunea mereu… Mihaiță, băiatul lui, a rămas paralizat la pat în copilărie și un medic i-a spus atunci: „Dacă vrei să scapi, fă-i un duş fierbinte și deschide geamurile. O să-l tragă curentul şi o să moară”. Nea Nelu, tatăl, spunea îngrozit povestea.
Și-a îngrijit copilul toată viața, până la 32 de ani, când i s-a prăpădit. Azi, nea Nelu l-a reîntâlnit pe Mihăiță. Am făcut cu nea Nelu audiențe de televziune istorice, d’alea uriașe, din golden-age-ul televziunii , imposibil de egalat vreodată. Las mai jos un astfel de moment de lăutarie gold. „Regele audientelor, zi-mi ora, ziua și vin!” așa-mi răspundea la telefon.”
„Întotdeauna elegant. Costum negru, cravată roșie, batistă, ciorapi de mătase. Galant si parfumat, discret, stia când să vină la masă, dar și când să se retragă… Ani de zile, de 8 martie, am mers pe oriunde a cântat. De nenumarate ori, mi-a fost invitat în emisiuni. La botezul Anei, l-am rugat să ne onoreze cu muzica lui si a venit cu drag. Îi mulțumesc pentru tot. Și pentru amintiri. S-a dus si nea Nelu Ploiesteanu. Ultimul lăutar al Romaniei… Rămas bun, maestre!”, a scris prezentatoarea TV pe pagina sa oficială de Facebook.
Nelu Ploieșteanu le-a bucurat inimile românilor de pretutindeni timp de 50 de ani cu muzica şi carisma de neegalat. A fost un artist extrem de apreciat atât în epoca tulbure a comunismului, încântându-i, deseori, cu cântecele sale chiar pe soții Ceaușescu, dar și după Revoluție, cântându-le tuturor președinților.
Nu a fost ferit de greutăți. Omul mereu cu zâmbetul pe buze a avut parte de drama vieții sale, în urmă cu trei ani, atunci când fiul său Mihăiță a murit la vârsta de 32 de ani, după o lungă suferință. Nelu Ploieșteanu a lăsat în urmă o soție, patru fiice și trei nepoți.
Din lunga listă a celor care s-au stins din viață în urma infecției cu SARS-CoV-2 se află și celebrul cântăreț de muzică populară, Nelu Bălășoiu. A murit în luna aprilie 2020, la 71 de ani după ce suferise un accident vascular cerebral, iar ulterior a fost diagnosticat cu Covid-19. Anunțul a fost făcut chiar de fiul său, Ionuț Bălășoiu:
”Tata a încetat din viață. Acum este împreună cu mama din nou. Vă mulțumesc tuturor că v-ați rugat pentru el. Vă rog din suflet sa imi respectați intimitatea și să imi dați voie sa pregătesc toate aspectele necesare înmormântării.”
O altă stea a muzicii populare românești, Nicolae Sabău, s-a stins din viață la sfârșitul lunii decembrie 2020. Fusese internat, inițial, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Baia Mare unde a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus. Ulterior, pe fondul înrăutățirii stării sale de sănătate, a fost transferat la Spitalul Suport TBC din oraș. Anunțul a fost făcut de familia artistului pe pagina de socializare.
Nicolae Sabău avea 91 de ani. Casa artistului din comuna Cicârlău a fost transformată în muzeu al artei şi cântecului popular, iar acesta a lăsat-o moştenire comunităţii pentru a promova ideea artei autentice, potrivit Agerpres. Nicolae Sabău a fost primar al localității în perioada 2004-2008.
Începutul de an a venit cu o altă veste cumplită pentru lumea artistică de la noi. Actorul Bogdan Stanoevici a murit pe data de 12 ianuarie la Institutul pentru Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu” din București, la vârsta de 62 de ani. Inițial, el a fost internat la Spitalul Sfântul Pantelimon, acolo unde starea sa s-a înrăutățit din cauza unei infecții nosocomiale căpătată în unitatea sanitară, potrivit dcnews.ro.
Ulterior, el a fost transferat la Institutul ”CC Iliescu” pentru o procedură ECMO (Oxigenare extracorporală arterio-venoasă cu membrană) din cauză că avea plămânii grav afectați de infecția cu COVID-19.
Bogdan Stanoevici a avut și înclinații politice. În perioada 5 martie-17 decembrie 2014 a ocupat funcția de ministru pentru Românii de Pretutindeni, în Guvernul condus de Victor Ponta. În data de 17 ianuarie 2015, premierul Victor Ponta l-a numit pe Bogdan Stanoevici secretar de stat la Ministerul Culturii, funcție deținută până la 29 decembrie 2015, conform Agerpres.
Nu era de acord cu masca de protecție. La începutul lunii noiembrie a anului trecut, Bogdan Stanoevici declara că el nu poartă mască de protecție pentru că este ”sănătos” și că lunar făcea teste anti-Covid, care îi ieșiseră negative.
Extrem de apreciat de iubitorii muzicii rock, fondatorul și liderul trupei Cargo, Adi Bărar, și-a găsit sfârșitul în Secția ATI a Spitalului Județean Timișoara, pe data de 8 martie. În urma infectării cu SARS-Cov-2, artistul a ajuns la spital pe data de 23 februarie în stare gravă și a fost internat direct la Terapie Intensivă. După mai bine de două săptămâni de suferință, Adi Bărar a renunțat să mai lupte pentru viața lui. Fanii săi au fost șocați la aflarea veștii decesului.
„Aşa intens cum a trăit toată viaţa pe scenă, alături de public, înconjurat de gândurile voastre bune, aşa a luptat până azi! Dumnezeu să te odihnească, Adi Bărar! ‘Şi de-o fi şi eu să mor/ Nu vreau să vă întristaţi!/ Să cântaţi şi să jucaţi, până în zori/ Şi dacă din când în când/ O să mă primiţi în gând/ Voi fi aproape de voi!'”, au scris colegii din trupa Cargo pe Facebook.
Săptămâna trecută, pe 26 martie, o veste cumplită șoca o țară întreagă: Cornelia Catanga a murit la 63 de ani, în urma unui stop cardio-respirator. Fusese internată la Spitalul Universitar din București, iar starea ei de sănătate se înrăutățise, pe fondul infecției cu Covid-19.
În ultimii ani, artista se confrunta cu mai multe probleme de sănătate. Încă din copilărie suferea de retinopatie pigmentară, ajungând să nu mai vadă aproape deloc. În urmă cu doi ani, Cornelia Catanga era supusă unei intervenții chirurgicale complicate, după ce medicii au reușit să o readucă la viață în urma unui stop cardiac.
Doctorii i-au montat atunci artistei un stent la inimă. De asemenea, din cauza problemelor cu inima și a tratamentelor medicamentoase pe care era nevoită să le ia pentru a supraviețui, ”Regina muzicii lăutărești” dezvoltase și anumite afecțiuni ale ficatului.
Înmormântarea cântăreței a avut loc sâmbătă, la cimitirul Ghencea Civil din Capitală, la o zi după declararea decesului. Deși familia ei ar fi vrut să fie înmormântată după rânduiala celei de-a treia zi, din cauza faptului că moartea a survenit pe fondul infectării cu Covid-19, Cornelia Catanga a trebuit să fie îngropată a doua zi. Fapt ce i-a nemulțumit pe membrii familiei.
“Am vrut să o înmormântăm pe mama mâine dar nu s-a putut. Aşa că suntem la gropă şi într-o oră o înmormântăm. Ne-au dat-o în coşciug sigilată. O înmormântăm fără coroane şi flori. Acum i-am cumpărat o coroană. Atât are mama pe ultimul drum”, declara fiul Corneliei Catanga, în exclusivitate pentru Impact.ro, la momentul respectiv.