Virusul care poate bloca stabilirea SARS-CoV-2 în celulele umane. S-a aflat abia acum

Virusul care poate bloca stabilirea SARS-CoV-2 în celulele umane. S-a aflat abia acum
Virusul care inhibă evoluția Sars-CoV-2 în celulele umane

BBC a preluat un studiu recent care relevă faptul că există un virus care poate elimina infecția covid. Este vorba de rinovirusul care cauzează răceala obișnuită. Studiul spune că poate scoate în mod eficient virusul covid din celulele umane.

Virusul care produce banala răceală omoară infecția covid

Conform studiului, oamenii de știință de la Universitatea din Glasgow declară că rinovirusul care cauzează banala răceală poate distruge noul coronavirusul. Beneficiile ar putea fi de scurtă durată, spun aceeași cercetători. Studiul a relevat faptul rinovirusul este atât de răspândit,  încât ar putea ajuta la suprimarea Covid.

S-au speculat multe despre modul în care virusul care provoacă Covid, cunoscut sub numele de Sars-CoV-2, s-ar încadra în lumea misterioasă a „interacțiunilor virus-virus”, spune studiul, preluat de BBC.

Provocarea oamenilor de știință a fost mare în toată această perioadă. Mai ales că vorbim de un an de distanțare socială care a încetinit răspândirea tuturor virusurilor și a făcut mult mai dificilă studierea noului coronavirus în raport cu ceilalți viruși. Dar iată că noile descoperiri vin și arată eficiența unui alt virus, care generează banala răceală sezonieră.

Echipa de la Centrul de Cercetare a Virusului din Glasgow a folosit o replică a acestui virus. Replica a fost realizată din aceleași tipuri de celule ca și rinovirisul. Ulterior au infectat un cobai cu Sars-CoV-2 și rinovirus. Rinvorisul este una dintre cele mai răspândite infecții la oameni și o cauză a răcelii obișnuite.

Rinovirusul inhibă Sars-CoV-2

Dacă rinovirusul și Sars-CoV-2 au fost eliberate în același timp, numai rinovirusul are succes, se arată în studiu. Dacă rinovirusul a avut un start de 24 de ore, atunci Sars-CoV-2, spun cercetătorii, nu are nicio șansă de supraviețuire în organism. Și chiar și când Sars-CoV-2 a avut 24 de ore pentru a produce infecția, rinovirusul l-a scos din funcțiune.

„Sars-CoV-2 nu produce nicun efect, este puternic inhibat de rinovirisul de răceală. Acest lucru este absolut interesant, deoarece dacă aveți o prevalență ridicată a rinovirusului, ar putea opri noile infecții cu Sars-CoV-2. Rinovirusul ar putea influența răspândirea Sars-CoV-2, în special în lunile de toamnă și iarnă, când răcelile sezoniere sunt mai frecvente.”, a spus dr. Pablo Murcia la BBC News.

Cu toate acestea, Covid va fi capabil să provoace din nou o infecție odată ce răceala a trecut și răspunsul imun trece, mai spun cercetătorii britanici. Vaccinarea, plus măsurile de igienă, plus interacțiunile dintre viruși ar putea scădea intens incidența Sars-CoV-2, dar efectul maxim va proveni din vaccinare, mai spun specialiștii.

În studiul realizat de britanici se mai spune că rinovirisul, cea mai frecventă cauză a răcelii obișnuite, era „extrem de transmisibil”. Această infecție obișnuită ar putea avea impact asupra sarcinii Covid-19, se mai arată în concluzia studiului făcut de britanici.