Patronii se plâng și acuză că angajații noi nu sunt buni de nimic. În replică, salariații acuză că toate firmele vânează doar diplome și caută experiență
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Patronii-se-plang-si-acuza-ca-angajatii-noi-nu-sunt-buni-de-nimic.jpg)
Piața muncii pare să fie un ring, iar în colțurile opuse regăsim angajatorii și angajații, parcă duelându-se la nivel de opinie. Fiecare parte își exprimă nemulțumirile cu voce din ce în ce mai puternică: angajatorii acuză lipsa de pregătire practică a noilor veniți, în timp ce angajații se simt judecați exclusiv după CV, nu după potențialul real sau dorința de a învăța.
Diferență majoră de viziune pe piața muncii
O analiză recentă scoate la iveală diferența de viziune dintre cele două tabere. Companiile la nivel global se declară nemulțumite de priceperea angajaților recrutați recent.
La polul opus, angajații spun că firmele pun mai mult preț pe experiență și studii, decât să se orienteze către acele persoane care au abilități reale și care ar aduce plusvaloare reală prin munca lor.
Conform studiului Deloitte 2025 Global Human Capital Trends, două treimi dintre companii la nivel global (66%) se declară nemulțumite de nivelul de pregătire al noilor angajați. Lipsa de experiență devine principalul obstacol care sabotează integrarea și performanța noilor veniț. Pe de altă parte, aproape 60% dintre angajați simt că sunt evaluați mai degrabă după diplome și ani de experiență decât după ceea ce știu cu adevărat să facă.
Organizațiile par să pună eticheta înaintea esenței, ignorând uneori potențialul real, adaptabilitatea și abilitățile practice care pot face diferența într-un mediu de lucru dinamic. Iar asta ar putea fi una dintre cauzele majore ale decalajului dintre cerințele angajatorilor și realitatea de pe piața muncii.
Din aceste considerente, aproape trei sferturi dintre lideri (73%) și angajați (72%) consideră că angajatorii ar trebui să ofere mai multe oportunități pentru acumularea experienței.
Sfaturile experților pentru companiile din întreaga lume
„Prin integrarea capitalului uman în strategia de business, organizațiile își pot asigura succesul pe termen lung, demonstrând că a investi în oameni și în performanța lor nu reprezintă doar o obligație morală, ci și una de business. Angajații care percep stabilitate și se simt conectați la locul de muncă au mai multe șanse să aibă încredere în organizația lor și să contribuie în mod semnificativ la îmbunătățirea rezultatelor financiare. Pe de altă parte, evoluțiile din tehnologie sunt incontestabile, iar beneficiile generate în diverse activități nu pot fi ignorate.
Dar cele două componente ale forței de muncă – soluțiile informatice și personalul uman – sunt complementare și trebuie doar să se găsească varianta optimă de integrare, astfel încât să crească productivitatea, pe de o parte, și, pe de altă parte, să fie stimulată creativitatea, inovarea și implicarea angajaților în activitatea de zi cu zi”, a declarat Raluca Bontaș, Partener, Deloitte România.
Prin urmare, tensiunea de pe piața muncii nu vine doar din lipsa de experiență sau din pretențiile angajatorilor, ci mai ales dintr-un decalaj de mentalitate: companiile trebuie să învețe să investească în potențial, nu doar să vâneze diplome, iar angajații au nevoie de spațiu real pentru a demonstra ce pot construi, nu doar ce au studiat.