Orașul din România în prag de faliment. Fostul motor al economiei este în paragină, nici chiriile de 16 lei nu îi țin pe oameni acolo
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/05/Orasul-din-Romania-in-prag-de-faliment.-Fostul-motor-al-economiei-tarii-este-in-paragina-nici-chiriile-de-16-lei-nu-ii-tin-pe-oameni-acolo.jpg)
Cândva un simbol al industriei miniere din România, orașul Aninoasa, din județul Hunedoara, se zbate acum la limita supraviețuirii economice și sociale. Deși chiriile în unele locuințe ajung la doar 16 lei pe lună, oamenii continuă să plece, iar localitatea se degradează pe zi ce trece. Fostul motor al economiei naționale este acum o fantomă a trecutului său glorios.
Orașul se confruntă cu o depopulare masivă
Contrar percepției generale, conform căreia cele mai sărace zone ale țării ar fi județele Vaslui sau Teleorman, realitatea dură scoate în evidență un alt „candidat” la acest titlu sumbru: Aninoasa. Orașul hunedorean a fost odinioară o comunitate prosperă, bazată pe exploatarea cărbunelui, dar în prezent se confruntă cu o depopulare masivă, infrastructură degradată și lipsa unor perspective reale de redresare economică.
Creatorul de conținut Adrian Anton a vizitat recent orașul și a postat un videoclip pe YouTube, în care a documentat starea jalnică a clădirilor și condițiile în care trăiesc oamenii. „Este unul dintre cele mai dezolante orașe în care am intrat vreodată”, spune el. Chiar dacă apartamentele sunt extrem de ieftine, realitatea locuirii aici este una dură: lipsa gazelor naturale îi obligă pe locuitori să se încălzească cu lemne, iar infrastructura e într-o stare de colaps.
În ciuda imaginii sumbre, locuitorii rămași încearcă să se adapteze. Blocurile dărăpănate au fost modernizate cu termopane, iar oamenii își duc viața în umbra unui trecut industrial. „Așa ceva nu am mai văzut nicăieri, parcă aș fi undeva prin Africa”, afirmă Anton, subliniind contrastul dintre condițiile de trai și imaginea europeană pe care România ar trebui să o reflecte.
Populația s-a înjumătățit în ultimii ani
Orașul a fost declarat oficial ca atare în 1989, chiar în pragul prăbușirii regimului comunist. La acel moment, peste 6.000 de persoane locuiau aici, trăind în principal din minerit. Viitorul părea promițător. Însă în 2006, mina de cărbune din Aninoasa – sursa principală de locuri de muncă – a fost închisă. Odată cu ea, a murit și speranța economică a orașului. Aproape jumătate din populație a plecat, iar astăzi, doar în jur de 3.000 de oameni mai locuiesc în Aninoasa.
Citește și: Judeţul din România în pericol să dispară. Ar putea falimenta, oamenii pleacă pe capete
Unii dintre foștii mineri, acum pensionari, își aduc aminte de anii grei petrecuți în subteran. „Am coborât la aproape 1.000 de metri adâncime și uneori era atât de cald încât puteam frige slănina pe cărbuni”, povestește Ion, un fost miner. Deși pensiile obținute în urma muncii grele le oferă un trai decent, realitatea orașului în care trăiesc rămâne una tristă.
Aninoasa este exemplul viu al eșecului tranziției post-industriale în România. Deși oamenii își păstrează speranța, realitatea este dură: nici măcar chiriile simbolice nu reușesc să atragă tineri sau investitori. Iar fără o intervenție clară și coerentă din partea autorităților, riscul de colaps total al orașului devine iminent.