12 mai 2025 | 11:12

Jumătate din pensie, oprită de autorităţi, în iunie? Zeci de mii de pensionari, în pericol de poprire

Știri social
Jumătate din pensie, oprită de autorităţi, în iunie? Zeci de mii de pensionari, în pericol de poprire

Criza economică îşi face tot mai puternic simţită prezenţa în România, iar una dintre cele mai afectate categorii sociale este cea a pensionarilor. În iunie 2025, zeci de mii de seniori riscă să se trezească cu popriri impuse direct pe pensiile lor, iar în unele cazuri, chiar jumătate din acest venit esenţial poate fi reţinut de stat.

Popriri impuse pentru pensionarii cu datorii

Potrivit datelor transmise de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), în luna martie 2025, nu mai puţin de 95.006 pensionari aveau deja popriri active, suma totală reţinută ridicându-se la peste 31,6 milioane de lei. Este doar vârful aisbergului, întrucât valoarea totală a datoriilor acumulate de pensionari şi care trebuie recuperată de autorităţi depăşeşte 22 de miliarde de lei.

Poprirea pe pensie este o măsură legală, aplicată de Casa de Pensii la solicitarea unei instituții financiare, a unei bănci sau a ANAF, atunci când există o decizie judecătorească definitivă. Astfel, fără a fi necesar acordul beneficiarului, Casa de Pensii reţine o parte din pensie lună de lună, până la stingerea datoriei.

Conform articolului 729 din Codul de Procedură Civilă, în cazul în care o persoană are o singură poprire activă, suma reţinută nu poate depăşi o treime din pensie. Însă, dacă există mai multe popriri simultane, reţinerea poate ajunge până la jumătate din venit – o situaţie alarmantă pentru cei care trăiesc deja la limita subzistenţei.

Reprezentanții pensionarilor cer măsuri de sprijin

Mulți pensionari au ajuns în această situaţie din cauza împrumuturilor contractate la bănci, neachitării impozitelor locale sau nerespectării termenelor de plată pentru amenzile primite. În contextul creşterii costurilor de trai şi al reducerii puterii de cumpărare, pentru mulți vârstnici, simpla întreținere devine o povară. Unii ajung să se împrumute din nou pentru a face față popririlor deja existente, intrând astfel într-un cerc vicios al datoriilor.

Casa Naţională de Pensii explică faptul că instituţiile teritoriale acţionează în calitate de terţ poprit, conform articolului 784 din Codul de Procedură Civilă. Astfel, după primirea unei adrese oficiale de înființare a popririi, acestea sunt obligate să o aplice, indiferent de situaţia financiară a persoanei în cauză.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, în lipsa unei reanalizări a condițiilor de viață ale pensionarilor şi a unei eventuale restructurări a datoriilor, un segment vulnerabil al populației riscă să fie împins spre sărăcie.

Pe fondul acestor probleme, vocile din societatea civilă și din mediul politic cer măsuri urgente: reevaluarea plafonului maxim de poprire, reeşalonarea datoriilor și sprijin financiar direct pentru pensionarii aflați în dificultate. Fără astfel de intervenţii, iunie ar putea fi doar începutul unei veri marcate de lipsuri pentru mii de români în vârstă.