12 mai 2025 | 11:31

Exploziile cosmice ciudate pentru care oamenii de știință nu au, aparent, o explicație. Ce ar putea fi, legătura cu găurile negre

ȘTIINȚĂ
Exploziile cosmice ciudate pentru care oamenii de știință nu au, aparent, o explicație. Ce ar putea fi, legătura cu găurile negre
Explozii spațiale inexplicabile / Foto: BBC

Astronomii au observat o serie de explozii spațiale neobișnuite, extrem de luminoase și de scurtă durată, cunoscute sub numele de transiente optice albastre rapide și luminoase (LFBot).

Evenimentele rare ar putea oferi indicii cruciale despre o clasă misterioasă de găuri negre de masă intermediară, despre care se bănuiește că ar exista, dar nu au fost niciodată observate direct, scrie BBC.

Cum a început totul

Prima astfel de explozie, detectată în 2018 și denumită AT2018cow, poreclită „Vaca”, a avut loc la aproximativ 200 de milioane de ani-lumină distanță și a fost de până la 100 de ori mai strălucitoare decât o supernovă obișnuită.

Spre deosebire de o supernovă, care poate dura săptămâni sau luni, acest eveniment a dispărut în doar câteva zile și a prezentat o structură plată ciudată.

De atunci, cercetătorii au descoperit mai bine de doisprezece evenimente similare, fiecare cu caracteristici comune: temperaturi extreme de aproximativ 40.000°C (care explică nuanța albastră a luminii), luminozitate ridicată și durată scurtă. Fiecare a primit o poreclă inspirată de animale, precum „Koala”, „Cămila” sau „Diavolul Tasmanian”, în funcție de denumirea tehnică atribuită la descoperire.

Inițial, oamenii de știință au crezut că aceste explozii provin din supernove ratate, stele care, în loc să explodeze complet, colapsează într-o gaură neagră care le consumă din interior.

S-a înfiripat o nouă teorie

Totuși, o teorie recentă și tot mai susținută propune o explicație alternativă: LFBot-urile ar fi rezultatul coliziunii dintre o stea și o gaură neagră de masă intermediară (cu o masă de 100 până la 100.000 de ori mai mare decât a Soarelui).

Un astfel de model a fost susținut prin observații X și simulări computerizate în 2024, când un studiu condus de Zheng Cao a arătat că materialul din jurul „Vacii” părea să provină dintr-o stea sfâșiată de o astfel de gaură neagră.

Alte cercetări recente, precum cele legate de explozia AT2024wpp, numită neoficial „Viespea”, par să confirme această interpretare.

O ipoteză concurentă susține că evenimentele LFBot ar putea implica stele masive de tip Wolf-Rayet care sunt distruse de găuri negre de masă mică, dar ideea găurilor negre intermediare este considerată cea mai promițătoare.

Aceste obiecte ar putea reprezenta veriga lipsă dintre găurile negre mici și cele supermasive și ar oferi date esențiale despre materia întunecată și evoluția galaxiilor.

Pentru a înțelege cu adevărat aceste fenomene, astronomii au nevoie de un eșantion mult mai mare de LFBot-uri, ideal, în jur de 100 de evenimente.

Lansarea viitorului telescop israelian ULTRASAT, planificată pentru 2026, ar putea accelera descoperirea acestor explozii rare datorită câmpului său vizual extins.

Până atunci, misterul LFBot-urilor persistă. Dar ceea ce părea a fi un eveniment singular s-a transformat într-un nou domeniu de cercetare cosmică.

După cum spune astronomul Daniel Perley: „Credeam că va fi un proiect amuzant, unic. Dar s-a dovedit a fi un fenomen cu totul diferit și tot mai interesant”.