13 mart. 2025 | 09:30

Descoperire uimitoare în paleontologie: 66 de urme de dinozaur, găsite într-o școală din Australia

ȘTIINȚĂ
Descoperire uimitoare în paleontologie: 66 de urme de dinozaur, găsite într-o școală din Australia
O comoară ascunsă în văzul tuturor

Un fabulos set de amprente fosilizate de dinozaur a fost descoperit într-o școală din Queensland, Australia. Deși roca care le conținea a stat expusă timp de 20 de ani, nimeni nu și-a dat seama de importanța sa reală. Descoperirea a fost făcută de paleontologul Anthony Romilio, care a identificat 66 de urme distincte pe suprafața unei plăci de piatră cu o vechime de aproximativ 200 de milioane de ani.

Această colecție unică oferă una dintre cele mai detaliate perspective asupra vieții dinozaurilor din perioada Jurasicului timpuriu, într-o zonă unde nu s-au găsit până acum oase fosilizate de dinozaur.

Placa de piatră care conținea amprentele dinozaurilor a fost descoperită inițial în 2002, când un grup de mineri a găsit-o în timpul exploatării cărbunelui. Observând urmele neobișnuite de pe suprafața sa, aceștia au decis să o doneze unei școli din micul oraș Biloela.

Repere detaliate ale eșantionului de rocă de la Biloela în Queensland. (UQ)

De atunci, piatra a fost expusă în holul instituției, unde a fost privită mai mult ca un obiect decorativ decât ca o relicvă științifică valoroasă. De fapt, mulți profesori și elevi credeau că este doar o replică, neștiind că aveau în față un artefact autentic din perioada dinozaurilor.

Cercetătorii de la Universitatea din Queensland, în frunte cu paleontologul Anthony Romilio, au început recent să caute fosile de dinozaur în zonă. Astfel, au fost anunțați despre existența plăcii misterioase din școală.

„E incredibil să te gândești că o astfel de comoară istorică a stat în curtea unei școli atâta timp, fără să i se acorde atenția cuvenită”, a spus Romilio.

Ce dinozaur a lăsat urmele?

După o analiză detaliată, specialiștii au stabilit că urmele aparțin unui dinozaur numit Anomoepus scambus. Acesta era un erbivor de mici dimensiuni, care se deplasa pe două picioare și avea o constituție destul de robustă.

Acest tip de dinozaur este rar menționat în descoperirile paleontologice, deoarece fosilele de amprente sunt adesea subestimate, fiind considerate mai puțin interesante decât scheletele fosilizate.

„Urmele de dinozaur sunt cele mai comune fosile, dar sunt adesea trecute cu vederea de cercetători. Nu au același impact vizual ca oasele fosilizate, dar pot oferi informații incredibile despre comportamentul și mișcarea acestor creaturi preistorice”, explică Romilio.

Pe lângă placa din școală, paleontologul a mai făcut o descoperire surprinzătoare în apropiere: un bolovan uriaș de două tone, folosit pentru a marca intrarea într-o parcare de mină, conținea o fosilă de dinozaur clar vizibilă.

„Când am intrat în parcarea minei, am observat un bolovan folosit ca opritor pentru mașini. Când m-am uitat mai bine, am văzut clar urmele fosilizate ale unui dinozaur. Mi-a căzut fața de uimire!”, a declarat Romilio.

Importanța descoperirii pentru știință

Această descoperire neașteptată este extrem de valoroasă pentru studiul dinozaurilor din Australia, oferind o privire unică asupra vieții lor în perioada Jurasicului timpuriu. Este una dintre cele mai dense colecții de amprente fosilizate găsite vreodată pe continent.

Datele obținute din analizarea urmelor au fost publicate într-un studiu științific în revista „Historical Biology”, ceea ce confirmă importanța lor în cercetarea evoluției dinozaurilor.

Această descoperire demonstrează că uneori cele mai mari comori istorice pot fi chiar sub ochii noștri, fără să ne dăm seama. Poate că această poveste va inspira și alte școli sau muzee să verifice colecțiile lor pentru posibile fosile ascunse în văzul tuturor.