Cum l-a numit Călin Georgescu pe George Simion, în primul interviu după alegeri. A evitat să-i pronunțe numele
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/05/Cum-l-a-numit-Calin-Georgescu-pe-George-Simion-in-primul-interviu-dupa-alegeri.-A-evitat-sa-i-pronunte-numele.jpg)
Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie, a acordat primul său interviu televizat după alegerile anulate de anul trecut. Însă ceea ce a atras cel mai mult atenția publicului nu au fost planurile sale politice, ci modul în care s-a referit la George Simion, candidatul AUR aflat în cursa pentru turul al doilea. Pe tot parcursul emisiunii, Georgescu a evitat cu încăpățânare să rostească numele liderului AUR, preferând să-l numească în mod repetat „protejatul meu mai tânăr”.
Georgescu despre Simion: „Protejatul meu”
Chestionat de moderatorul emisiunii, Marius Tucă, cu privire la George Simion, Georgescu a rămas ferm în retorica sa: „Eu văd în protejatul meu mai tânăr lucrurile bune, indiferent că există anumite acuze”, a afirmat el, refuzând categoric să-i pronunțe numele. Întrebat dacă este partenerul său politic, Georgescu a răspuns fără ezitare: „Evident. Categoric.”
Această atitudine vine în contextul în care, nici în timpul campaniei pentru primul tur, cei doi nu au apărut împreună în mod oficial, iar Georgescu nu și-a declarat deschis susținerea pentru Simion. Deși AUR l-a promovat ca posibil viitor premier, Călin Georgescu s-a distanțat de orice discuție despre funcții, afirmând că este „pregătit să își ajute țara din orice poziție”.
„Nu discutăm de funcții, ci de o situație urgentă, de sărăcie. Noi avem o singură misiune: schimbăm oamenii și schimbăm sistemul”, a punctat el. În același timp, a adăugat că este dispus să-l „ghideze” pe „protejatul” său mai tânăr, subliniind nevoia de învățătură reciprocă: „Sunt multe lucruri de învățat, și el are de învățat, și eu am”.
Declarațiile lui Georgescu nu au fost lipsite de critici dure la adresa actualei clase politice și a sistemului pe care îl consideră corupt și manipulator. Politicianul a reluat ideea că misiunea sa este de a deconspira sistemul: „Nu am crezut că voi fi lăsat să candidez, dar era misiunea mea să deconspir un sistem”, a afirmat el.
Ce spune despre alianțele politice
Referitor la posibile alianțe politice după alegeri, Georgescu a transmis un mesaj surprinzător de conciliant. Deși AUR s-a poziționat constant împotriva sistemului și a partidelor tradiționale, el a afirmat că „trecutul trebuie depășit” și că este nevoie de „punți de legătură”, chiar și cu PSD, pentru a face față contextului internațional tensionat: „Indiscutabil. Nu trebuie să acuzăm la nesfârșit, nu ajungi nicăieri, trebuie să găsim punți de legătură”.
Un alt moment important din interviu a fost atunci când Georgescu a comentat asupra prestației lui Victor Ponta, candidatul independent din primul tur: „Victor Ponta are un mare merit, ne-a scăpat de Marcel Ciolacu. E clar că e nevoie de o echipă largă”, a spus Georgescu, subliniind că un guvern solid are nevoie de o majoritate parlamentară extinsă.
Mesajul său a fost unul marcat de teme precum: suveranitate, credință, demnitate și bunăstare. „Avem de ales între credință și necredință. Nu am nimic cu nimeni, dar destinul țării e în rădăcinile ei adânci istorice”, a spus el.
Georgescu a pledat pentru un suveranism „diferit”, unul care „nu înseamnă izolare, ci demnitate” și a avertizat asupra obedienței oarbe: „Pericolul nu este focul sau uraganul, ci oarba obediență!”
Deși a evitat constant să-i spună pe nume lui George Simion, Călin Georgescu a transmis un mesaj clar de susținere, dar și de rezervă. Din poziția sa de „ghid”, acesta pare să-și asume un rol de consilier politic și moral, rămânând însă fidel propriului discurs: „Eu am un singur obiectiv: bunăstarea și demnitatea poporului român!”