01 apr. 2024 | 15:31

Oamenii au un „al șaselea simț” care este vital pentru sănătatea noastră: Ce au descoperit cercetătorii

ACTUALITATE
Oamenii au un

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu cele cinci simțuri (atingere, vedere, auz, miros și gust), dar nu toți știu că avem un simț suplimentar numit interocepție.

Acesta este simțul stării interne a corpului nostru. Ne ajută să simțim și să interpretăm semnalele interne care reglează funcțiile vitale ale corpului nostru, cum ar fi foamea, setea, temperatura corpului și pulsul.

Care este „al șaselea simț”

Deși nu îi acordăm prea multă atenție, este un simț extrem de important, deoarece asigură funcționarea optimă a fiecărui sistem din corpul nostru. Face acest lucru alertându-ne atunci când corpul nostru ar putea fi dezechilibrat – cum ar fi faptul că ne determină să luăm un pahar de apă atunci când simțim sete sau să ne spună să ne dezbrăcăm când ne e cald.

Interocepția este, de asemenea, importantă pentru sănătatea noastră mentală. Acest lucru se datorează faptului că ea contribuie la multe procese psihologice – inclusiv luarea deciziilor, abilitățile sociale și starea noastră emoțională.

Interocepția perturbată este raportată chiar și în multe condiții de sănătate mentală – inclusiv depresie, anxietate și tulburări alimentare. De asemenea, ar putea explica de ce multe afecțiuni de sănătate mentală împărtășesc simptome similare – cum ar fi somnul perturbat sau oboseala.

În ciuda importanței interocepției pentru toate aspectele sănătății noastre, se știe puțin despre faptul dacă bărbații și femeile diferă în modul în care simt cu exactitate semnalele interne ale corpului lor.

Ce spun cercetătorii

Până în prezent, studiile care au investigat dacă bărbații și femeile cisgenere (o persoană al cărei gen se aliniază cu sexul lor biologic) simt și interpretează semnalele interoceptive de la inima, plămâni și stomac diferit au obținut rezultate mixte. Aflarea dacă există diferențe este importantă, deoarece ar putea îmbunătăți înțelegerea noastră a diferențelor în sănătatea mentală și fizică.

Pentru a obține o imagine mai clară, cercetătorii au combinat date din 93 de studii privind interocepția la bărbați și femei. S-au concentrat pe studiile care au analizat modul în care oamenii percep semnalele inimii, plămânilor și stomacului lor într-o gamă de sarcini diferite.

De exemplu, unele studii au avut participanți care numărau bătăile inimii lor, în timp ce altele îi întrebau pe participanți dacă observaseră o lumină care clipea când stomacul lor se contracta sau testau dacă puteau detecta o diferență în respirația lor atunci când respirau într-un dispozitiv care făcea mai dificil să o facă.

Analiza a arătat că interocepția diferă de fapt între bărbați și femei. Femeile au fost semnificativ mai puțin precise la sarcinile concentrate pe inimă (și într-o oarecare măsură la cele concentrate pe plămâni) în comparație cu bărbații. Aceste diferențe nu par să fie explicate de alți factori – cum ar fi cât de mult s-au străduit participanții în timpul sarcinii sau diferențe fiziologice, cum ar fi greutatea corporală sau presiunea sângelui.

Deși s-au constatat diferențe semnificative între sarcinile legate de bătăile inimii, rezultatele pentru alte sarcini au fost mai puțin clare. Acest lucru ar putea fi pentru că doar o mică proporție dintre studii au analizat percepția plămânilor și stomacului. S-ar putea să fie prea devreme pentru a spune dacă bărbații și femeile diferă în percepția acestor semnale.

Descoperirile pot fi importante pentru a ne ajuta să înțelegem de ce multe afecțiuni de sănătate mintală comune (cum ar fi anxietatea și depresia) sunt mai prevalente la femei decât la bărbați începând cu pubertatea.