Teoria celui de-al șaselea simț a fost confirmată. Ce înseamnă, de fapt? 

Teoria celui de-al șaselea simț a fost confirmată. Ce înseamnă, de fapt? 

Păsările dar și alte animale au un fel de „al șaselea simț” care le ajută să detecteze câmpul magnetic al Pământului pentru a se orienta în spațiu. Iar potrivit unui studiu, se pare că și noi suntem posesorii unei astfel de busole interioare.

O echipă de cercetători americani și japonezi, a realizat un studiu care a fost publicat în revista științifică eNeuro și care vine cu argumente ce susțin ipoteza conform căreia oamenii ar avea și eu un „al șaselea simț”. Mai exact, specialiștii susțin că persoane sunt înzestrate cu magnetorcepție – abilitate ce ne ajută să detectăm câmpul magnetic.

Oamenii au un al șaselea simț de care sigur nu știai

Înainte de a ajunge însă la această concluzie, oamenii de știință au scanat creierele a 36 de persoane, dintre care 24 de bărbați și 12 femei cu cuprinse între 18 și 68 de ani, cu diverse origini. De asemenea, întreg experimentul s-a desfășurat într-o cameră întunecată care era înconjurată de bobine electrice. Pentru ce a fost nevoie de curent electric?

Ei bine, în timp ce participanții au primit ca sarcină să închidă ochii și să se relaxeze, cercetătorii au modificat câmpul magnetic din jurul lor, modificând curenții electrici în bobine, pentru a vedea în ce măsură sunt voluntarii conștienți de această schimbare.

Ulterior, cercetătorii au analizat ritmul cerebral al participanților cu ajutorul unor instrumente specifice. Rezultatele au arătat că, unii participanți au sesizat un ritm alfa – o oscilație rezultată din activitatea electrică a creierului. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că detectarea câmpului magnetic este specifică doar anumitor persoane.

Cât despre cei care reușesc să se orienteze în spațiu folosind drept busolă câmpul magnetic al Pământului, specialiștii spun că au dobândit această abilitate încă de la naștere, așa cum unii sunt înzestrați, de exemplu, cu ureche muzicală sau așa cum unii se nasc srângaci.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: