06 feb. 2024 | 18:02

Jocurile video ar putea pune milioane de oameni în pericol: Ce spun specialiștii

ACTUALITATE
Jocurile video ar putea pune milioane de oameni în pericol: Ce spun specialiștii

Dacă îți petreci ore întregi cu căștile jucându-te jocuri video, auzind explozii, sunete de atac, melodii tematice și strigăte de luptă ciudate ale prietenului tău în urechi, s-ar putea să fii expus riscului de deteriorare permanentă a auzului.

Sunetul este o parte importantă a experienței jocurilor video pentru mulți, dar nu știm prea multe despre cum jocurile afectează auzul nostru. Studiile în acest sens sunt puține, dar o echipă de cercetători le-a adunat pentru a vedea ce știm până acum.

De ce sunt periculoase jocurile video

Revizuirea lor sistematică a identificat 14 lucrări unice, care au implicat împreună peste 50.000 de oameni din nouă țări diferite, toate cu accent pe relația dintre pierderea auzului și/sau tinitus și jocurile video. Cercetarea acoperă o varietate de circumstanțe de joc, inclusiv computere și console de acasă, jocuri mobile, centre de jocuri și eSports.

Nu este vorba doar de reducerea volumului. Atât zgomotul, cât și timpul de expunere fac parte din impactul pe care îl pot avea asupra urechilor tale. Pe măsură ce intensitatea sunetului crește, timpul de expunere sigur scade drastic. Așadar, o sesiune de joc de trei ore cu volumul ridicat poate provoca daune mult mai permanente decât o perioadă de 15 minute la același nivel.

Adulții pot suporta în siguranță niveluri de zgomot de aproximativ 80 dB timp de 40 de ore pe săptămână, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Dar la 90 dB, volumul unei persoane care strigă, acest timp limită scade la patru ore pe săptămână înainte de a risca pierderea auzului. Urechile noastre pot suporta doar sunete de 95 dB (sunetul motorului unei motociclete) timp de o oră și 15 minute.

Deci, este puțin îngrijorător faptul că volumul mediu al căștilor în patru jocuri a fost de 88,5 până la 91,2 dB, conform unuia dintre studiile din recenzie. O altă lucrare a constatat că sunetele de impuls – rafale scurte și puternice de zgomot care ar putea semnala o lovitură sau o prăbușire – pot atinge un vârf de 119 dB.

Vezi și: Ce efecte au jocurile video asupra IQ-ului unui copil: ce spun cercetătorii

Ce spun cercetătorii

Un studiu a constatat că peste zece milioane de americani pot fi expuși la niveluri de sunet „tare” sau „foarte tare” de la jocurile video, iar un altul a raportat că utilizarea jocurilor a crescut șansele de severitate auto-raportată a pierderii auzului. Trei lucrări cu accent pe centrele de jocuri au raportat niveluri de sunet cuprinse între 80 și 90 dB, iar două au descoperit că aceste medii au crescut șansele de apariție a tinitusului sever și pierderea auzului de înaltă frecvență.

Este de remarcat faptul că în două din cele trei studii privind centrele de jocuri, principalele surse de zgomot au fost sistemele de jocuri arcade. Aceste studii au fost publicate în 1992 și 1983, ceea ce, după cum subliniază autorii, limitează comparabilitatea lor cu jocurile moderne – deși arcadele sunt încă extrem de populare în rândul anumitor grupuri.

De asemenea, o lucrare despre jocurile mobile a constatat că nivelul mediu al sunetului a fost de 43,2 dB, sugerând că această formă de joc este mai puțin îngrijorătoare, cel puțin pentru urechile noastre.

Deși dovezile de până acum sunt destul de limitate, cercetările disponibile până acum indică, în cele din urmă, jocurile ca o sursă probabilă de ascultare nesigură. Se pare că nivelurile de volum la care unii oameni (sau locații) au setat sunetele de joc, combinate cu timpul pentru care joacă mulți jucători, sunt în general suficiente pentru a provoca unele daune.

În afară de problemele generale care vin cu afectarea auzului, aceste constatări ar putea avea consecințe speciale pentru jucătorii profesioniști, a căror performanță este la fel de mare ca cea a concurenților profesioniști tradiționali și care petrec mult mai mult timp jucându-se decât persoana obișnuită. Succesul jocurilor video depinde enorm de timpul de reacție, de comunicarea în echipă și de înțelegerea instrucțiunilor, toate acestea putând să se bazeze adesea pe auz.

Vezi și: ​Jocurile video ar putea stimula o abilitate neașteptată: ce arată ultimele studii, de ce sunt bune