14 apr. 2024 | 09:28

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete

VIDEO ACTUALITATE

Iranul a atacat Israelul cu sute de drone și rachete. Israelul a fost martorul unei escaladări alarmante a tensiunilor, confruntându-se cu un atac masiv din partea Iranului, care a implicat lansarea a peste 300 de rachete și drone. Acest atac răspunde direct la o intervenție militară israeliană de la începutul lunii aprilie în Siria, care a dus la moartea a 12 iranieni, printre care și doi generali de rang înalt. Garda Revoluționară Islamică a Iranului (IRGC) a transmis printr-un comunicat oficial că această acțiune militară a vizat diverse ținte israeliene ca represalii pentru „crimele regimului sionist”, inclusiv atacul asupra secției consulare a ambasadei Iranului din Damasc și uciderea comandanților lor militari.

Iranul a avertizat că va răspunde cu mai multă forță dacă Israelul va riposta la loviturile din acest weekend, despre care Teheranul a spus că au fost un răspuns la un atac israelian de la începutul acestei luni asupra complexului ambasadei sale din capitala Siriei, Damasc.

„Republica Islamică Iran nu va ezita să își exercite dreptul inerent de autoapărare atunci când va fi necesar”, a declarat ambasadorul și reprezentantul permanent al Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, într-o declarație.

Premierul israelian Netanyahu a declarat că țara sa „va învinge„. El s-a adresat țării, afirmând că armata este „pregătită pentru orice scenariu”, după ce Iranul a lansat în cursul nopții un baraj de drone și rachete.

Secretarul de stat american Antony Blinken a spus că „se va consulta cu aliații și partenerii din regiune și din întreaga lume în orele și zilele următoare” după atacul de represalii iranian asupra Israelului, a precizat el într-un comunicat datat duminică.

Statele Unite condamnă atacul Iranului asupra Israelului în termenii cei mai fermi”, a declarat Blinken. „Deși nu căutăm o escaladare, vom continua să sprijinim apărarea Israelului și, așa cum a spus clar președintele, vom apăra personalul american”

Președintele Klaus Iohannis a reacționat pe platforma Twitter după atacul iranian.

România condamnă în termenii cei mai fermi atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei noi escaladări regionale”, a scris președintele României.

Iran a atacat Israel rachete drone 1

Impactul asupra civililor și răspunsul apărării israeliene

Asaltul a dus la scene de panică în rândul civililor israelieni, mulți dintre aceștia fiind forțați să se refugieze în adăposturi antiaeriene. Videoclipuri distribuite pe rețelele de socializare arată cum rachetele sunt interceptate de sistemul de apărare Iron Dome, în special deasupra Ierusalimului, unde sirenele de avertizare au răsunat puternic. Deși alertele nu au fost încă declanșate în Tel Aviv, tensiunea în oraș este palpabilă. Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au raportat că majoritatea atacurilor au fost neutralizate, cu excepția unui incident izolat în care o fetiță a fost rănită de șrapnel.

Iran a atacat Israel rachete drone 2

Reacțiile internaționale și suportul militar

Situația de securitate din Israel a determinat o mobilizare rapidă a aliaților săi, inclusiv a Regatului Unit și a Statelor Unite, care au trimis avioane de luptă pentru a contracara atacul cu drone și rachete. Conform surselor din Congresul SUA, armata americană a interceptat de asemenea drone și rachete care se îndreptau către Israel. În Marea Roșie, SUA au desfășurat distrugătoare ghidate și un crucișător, toate echipate cu sisteme antirachetă, pregătite să intercepteze orice proiectil direcționat spre Israel.

Implicațiile și răspunsul Iranului

Iranul a avertizat Statele Unite să rămână neutre, susținând că conflictul este o chestiune bilaterală între Iran și Israel. Pe platforma social media X, misiunea Iranului la ONU a declarat că acțiunile militare iraniene sunt justificate de articolul 51 din Carta ONU, referitor la autoapărare, și că orice nouă acțiune din partea Israelului va întâmpina un răspuns și mai sever. În plus, Ministerul de Externe iranian a afirmat că țara este pregătită să adopte măsuri defensive suplimentare pentru a proteja interesele sale legitime.

Perspectiva israeliană și măsurile de securitate

În Israel, tensiunea este la cote maxime. Premierul Benjamin Netanyahu și-a exprimat determinarea de a răspunde ferm oricăror amenințări, subliniind că statul israelian este pregătit să se apere și să riposteze dacă este necesar. IDF a intensificat măsurile de securitate, plasând avioane de luptă în alertă și pregătindu-se pentru posibile represalii. În același timp, populația este îndemnată să urmeze cu strictețe instrucțiunile Comandamentului Frontului Intern și să rămână vigilentă.

Escaladarea acestui conflict dintre Iran și Israel nu doar că destabilizează regiunea, dar reprezintă și un test major pentru echilibrul de forțe internaționale și pentru mecanismele de securitate globală. Comunitatea internațională urmărește cu îngrijorare desfășurarea evenimentelor, sperând într-o soluționare pașnică a situației care să evite un conflict extins.