17 ian. 2024 | 22:36

Încăperea ‘secretă’ din Gara de Nord de care nu știe nimeni. Cine a construit-o, ce scop avea VIDEO

ACTUALITATE
Încăperea 'secretă' din Gara de Nord de care nu știe nimeni. Cine a construit-o, ce scop avea VIDEO
Gara de Nord, București Foto: Iulia Kelt/Playtech.ro

În ciuda stării acute de deteriorare, Gara de Nord este, fără niciun dubiu, o clădire impresionantă care, la drept vorbind, ar merită mai multă atenție din partea autorităților.

Locul secret din Gara de Nord

În inima aglomerației din Gara de Nord, există un secret este bine păstrat, ascuns de ochii curioși ai călătorilor care străbat zilnic această clădire.


Este vorba despre Salonul Regal, un loc de o frumusețe și o eleganță ieșită din comun, care a rămas în umbra istoriei feroviare cotidiene. Inaugurat în 1896 de către regele Carol I, Salonul Regal a fost creat inițial pentru a găzdui vizita împăratului Franz Joseph al Austro-Ungariei.

De atunci, acest sanctuar al eleganței a fost restaurat în 1926 și, din nou, în 2013, păstrându-și aura distinctivă de loc secret. Cu toate că este situat la câțiva metri de sălile în care călătorii își fac veacul zilnic, puțini români cunosc acest loc care este o întruchipare a istoriei și rafinamentului.

Salonul Regal impresionează prin frumusețea sa decorată în stil empire. Lampadarele importate din Paris presară o lumină delicată asupra mobilierului inițial din piele roșie.

Pereții sunt îmbrăcați în marmură, iar plafoanele bogat decorate atestă calitatea superioară a scopului inițial. Cu toate acestea, frumusețea sa a rămas în mare parte necunoscută publicului larg, fiind utilizat doar cu ocazia evenimentelor speciale sau atunci când protocolul o cerea.

Vezi și: Locul din România unde nostalgia, tristețea și fericirea fac „casă bună”. Istoria Garii de Nord, de la o simplă gară de tranzit, la cea mai importantă din țara noastră

Încăperea secretă din Gara de Nord de care nu știe nimeni. Cine a construit-o, ce scop avea 2

Încăperea secretă din Gara de Nord de care nu știe nimeni

Regele Mihai a călcat, la rândul său, pragul Salonului Regal

În 1928, Salonul Regal l-a găzduit pe Regele Mihai, cu ocazia inaugurării primei locomotive cu aburi construite de Malaxa. Cu toate că momente precum acesta sunt rare, Salonul Regal a reușit să-și păstreze aura sa de loc special, plin de istorie și eleganță.

Vezi și: Muzeul CFR, locul minunat din Gara de Nord care îți prezintă exponate pe care le poți vedea și astăzi pe șine

De-a lungul anilor, bijuteria ascunsă a Gării de Nord a găzduit evenimente deosebite, iar ultima dată când Regele a pășit în acest spațiu special a fost în 1947. Astfel, Salonul Regal nu este doar o incursiune în trecutul nobil al Bucureștiului, ci și o mărturie a eleganței sale nealterate de-a lungul timpului.

Din păcate, Salonul Regal nu este deschis publicului, nici măcar din perspectiva unui muzeu, deși, cel mai probabil, că ar avea mare succes.

Vezi și: Gara de Nord, file de istorie. 12 detalii fascinante din trecutul celei mai mari gări a Bucureștiului

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele