26 feb. 2024 | 09:17

Cazul uimitor al unui bărbat care s-a vindecat de HIV și cancer. Cum s-a întâmplat minunea

ACTUALITATE
Cazul uimitor al unui bărbat care s-a vindecat de HIV și cancer. Cum s-a întâmplat minunea

Pe lista bolilor pe care nimeni nu le vrea, cancerul și HIV-ul ocupă un loc fruntaș, iar Paul Edmonds din California le avea pe ambele, dar s-a vindecat.

Cum s-a vindecat bărbatul

Pacientul este acum considerat în remisie de la leucemia mieloidă acută, iar în alți doi ani, ar putea fi considerat vindecat de HIV, susțin medicii.

Pentru a sărbători reușita, echipa de medici din spatele recuperării uimitoare a lui a publicat o scrisoare descriind cazul, în New England Journal of Medicine.

Tratamentul din spatele remisiei este cunoscut sub numele de transplant de celule stem, sau, în termeni medicali, o transplantare alogenă de celule hematopoietice.

În acest caz, medicii raportează că celulele stem donate au venit cu un beneficiu adăugat: o mutație genetică asociată cu rezistența la HIV-1. Edmonds a trăit cu HIV-1 timp de 31 de ani înainte de transplant.

A fost diagnosticat în 1988 cu HIV și SIDA în stadiu avansat care, la acea vreme, a spus el Institutului Național de Cancer, City of Hope, părea ca o sentință la moarte.

Edmonds fusese pe terapia antiretrovirală pentru HIV din 1997, care suprimase eficient virusul la niveluri nedetectabile.

Dar terapia antiretrovirală nu vindecă HIV-ul, astfel încât ADN-ul virusului era mereu prezent în celulele imune din sângele său, până când tratamentul pentru cancer a introdus un alt tip de ADN în sistem.

Celulele stem pe care le-a primit Edmonds în transplant aveau două copii ale unei mutații genetice rare numită CCR5 delta-3.

Numai aproximativ 1-2 la sută din populație are această mutație, însă s-a găsit un donator potrivit pentru Edmonds prin programul de transplant de celule stem sanguine și măduvă osoasă al City of Hope.

Transplantul i-a înlocuit total măduva osoasă și celulele stem

HIV-ul folosește receptorul CCR5 pentru a intra și ataca sistemul imunitar, dar mutația CCR5 înseamnă, practic, că virusul nu poate intra prin această cale.

Transplantul a înlocuit complet măduva osoasă și celulele stem sanguine ale lui Edmonds cu cele ale donatorului, și de atunci, el nu a arătat semne nici de AML, nici de HIV. El este unul dintre cei doar cinci oameni din lume care au intrat vreodată în remisie de la HIV, datorită acestui tratament.

Pe lista bolilor pe care nimeni nu le vrea, cancerul și HIV-ul ocupă un loc destul de înalt, iar Paul Edmonds din California avea ambele.

Dar încă de la un tratament în particular acum cinci ani, el a fost liber de ambele afecțiuni, cancer și HIV. Pacientul este acum considerat în remisie de la leucemia mieloidă acută (AML), iar în alte doi ani, ar putea fi considerat 'vindecat' de HIV, deoarece vor trece cinci ani de la ultimul său tratament.

Pentru a sărbători, echipa medicală din spatele recuperării uimitoare a lui a publicat o scrisoare descriind cazul în New England Journal of Medicine.

Tratamentul din spatele remisiei este cunoscut sub numele de transplant de celule stem, sau, în termeni medicali, o transplantare allogenă de celule hematopoietice.

Este utilizat ca parte finală a tratamentului pentru cancerele sanguine precum leucemia, mielomul și limfomul, în cazul în care celulele stem formând sângele din măduva osoasă a pacientului au fost distruse de radiații sau chimioterapie. Celulele stem formând sânge sănătoase de la un donator cu gene similare (dar nu identice) sunt transplantate în pacient, unde pot începe să producă sânge fără cancer.

În acest caz, medicii raportează că celulele stem donate au venit cu un beneficiu adăugat: o mutație genetică asociată cu rezistența la HIV-1.

Edmonds a trăit cu HIV-1 timp de 31 de ani înainte de transplant.

"Oamenii mureau în câțiva ani de când aflau că sunt pozitivi", a spus Edmonds, descriindu-și experiențele din San Francisco în anii '80. "O umbră întunecată planează asupra orașului."

A fost diagnosticat în 1988 cu HIV și SIDA în stadiu avansat, care la acea vreme, a spus el Institutului Național de Cancer, City of Hope, părea ca o sentință la moarte.

Edmonds fusese pe terapia antiretrovirală pentru HIV din 1997, care suprimase eficient virusul la niveluri nedetectabile.

Dar terapia antiretrovirală nu vindecă HIV-ul, astfel încât ADN-ul virusului era mereu prezent în celulele sale imune din sângele său - până când tratamentul său pentru cancer a introdus un alt tip de ADN în sistemul său.

Celulele stem pe care le-a primit Edmonds în transplant aveau două copii ale unei mutații genetice rare numită CCR5 delta-3, care face ca persoanele care o au să fie rezistente la HIV. Doar aproximativ 1-2 la sută din populație au această mutație, dar s-a găsit un donator potrivit pentru Edmonds cu mutația prin programul de transplant de celule stem sanguine și măduvă osoasă al City of Hope.

HIV-ul folosește receptorul CCR5 pentru a intra și ataca sistemul imunitar, dar mutația CCR5 înseamnă că virusul nu poate intra prin această cale.

Transplantul a înlocuit complet măduva osoasă și celulele stem sanguine ale lui Edmonds cu cele ale donatorului, și de atunci, el nu a arătat semne nici de AML, nici de HIV. El este unul dintre cei doar cinci oameni din lume care au intrat vreodată în remisie de la HIV datorită acestui tratament.

După transplant, ADN-ul HIV pe care celulele sale sanguine îl adăposteau odată nu mai putea fi găsit. Edmonds a fost de acord, în numele științei, să întrerupă tratamentul său pentru HIV la 25 de luni după transplant, ceea ce ar fi dus la o reapariție a ARN-ului HIV în sângele său, dacă virusul ar fi fost încă prezent.

"La momentul acestui control, pacientul a fost liber de infecția cu HIV-1 timp de 35 de luni după întreruperea terapiei antiretrovirale", scriu medicii.

"Acest caz a arătat că pacienții mai în vârstă care urmează condiționarea redusă în intensitate pentru HCT în tratamentul cancerului pot fi vindecați de infecția cu HIV-1."

Transplanturile de celule stem vin cu riscuri semnificative, așa că nu toți oamenii care trăiesc cu HIV vor putea primi acest tratament. Este încă viabil doar pentru cei cu cancere sanguine care pun viața în pericol, cu posibilitatea de a vindeca HIV-ul ca un bonus.

Jana Dickter, un doctor la City of Hope implicat în cazul lui Edmonds, speră ca alții să beneficieze de acest tratament dublu în viitor.

"Pentru cei care ar beneficia de un transplant de celule stem pentru a-și trata cancerul, ideea că ar putea intra în remisie de la HIV în același timp este uimitoare", spune ea.

Paul Edmonds (în centrul fotografiei) alături de doctorii Jana K. Dickter și Monzr M. Al Malki. (City of Hope)

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele