16 feb. 2024 | 09:37

Ar putea fi cea mai veche poveste de pe Pâmânt. A început acum 100.000 de ani, iar oamenii o știu și azi

ACTUALITATE
Ar putea fi cea mai veche poveste de pe Pâmânt. A început acum 100.000 de ani, iar oamenii o știu și azi
Ar putea fi aceasta cea mai veche poveste din lume?

În emisfera nordică, în perioada octombrie-martie, poți privi cerul ca să vezi Pleiadele, cunoscute și sub numele de Cele Șapte Surori.

Cele Șapte Surori

Grupul de stele se află în constelația Taurului și este format din peste 1.000 de stele, dar cele mai strălucitoare dintre acestea sunt stele albastre luminoase, care s-au format acum aproximativ 100 de milioane de ani.

Aceste stele, ca multe altele, au mituri legate de ele. Un aspect intrigant este cât de similare sunt poveștile și de ce toate poveștile menționează șapte surori, când, de fapt, sunt șase stele care par strălucitoare cu ochiul liber.

„În mitologia greacă, Cele Șapte Surori sunt numite după Pleiadele, care au fost fiicele lui Atlas și Pleione. Tatăl lor, Atlas, a fost nevoit să susțină cerul și, prin urmare, nu a putut să-și protejeze fiicele.

Dar pentru a le salva de Orion, Zeus le-a transformat în stele”, a scris o echipă care a cercetat misterul într-un capitol al cărții din 2021 intitulate Advancing Cultural Astronomy.

Variantele indigene australiene ale poveștii spun povești similare despre un vânător sau un tânăr care încearcă să le „racoleze”.

Vezi și: Știința face din nou ordine. Mitul “folosim doar 10% din creier”, explicat

„Asemănarea dintre poveștile aborigene și grecești despre Pleiade și Orion include trei elemente specifice: ambele identifică Pleiadele ca fiind un grup de fete tinere, ambele îl identifică pe Orion ca fiind bărbat și ambele spun că Orion încearcă să întrețină relații sexuale cu fetele din Pleiade”, au mai scris aceștoa.

Vezi și: De unde vine expresia „muncă de sisif”, de fapt. Grecii știau, încă din cele mai vechi timpuri, ce înseamnă să muncești degeaba VIDEO

„Ar putea fi aceasta cea mai veche poveste din lume?”

Mituri similare care explică de ce sunt șapte surori, dar una lipsește, se găsesc în culturile africane, asiatice, indoneziene și amerindiene.

Echipa a căutat o explicație pentru care mitul implică o a șaptea stea strălucitoare, vizibilă cu ochiul liber.

Rulând simulări, au descoperit că acum 100.000 de ani, a șaptea stea, Pleione, ar fi fost vizibilă, dar acum este prea aproape de Atlas și, este ascunsă.

„Este posibil ca povestirile despre Cele Șapte Surori și Orion să fie atât de vechi încât strămoșii noștri să le fi spus unul altuia în jurul focurilor în Africa, acum 100.000 de ani?”, a concluzionat echipa din spatele cercetării despre Cele Șapte Surori, într-un articol apărut în The Conversation. „Ar putea fi aceasta cea mai veche poveste din lume?”.

Vezi și: Mitul monstrului din Loch Ness ia o nouă întorsătură: ce ar fi creatura, de fapt

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele