26 iul. 2023 | 13:25

Mitul monstrului din Loch Ness ia o nouă întorsătură: ce ar fi creatura, de fapt

ACTUALITATE
Mitul monstrului din Loch Ness ia o nouă întorsătură: ce ar fi creatura, de fapt

Monstrul din Loch Ness a aprins imaginația oamenilor încă de acum aproape cinci secole, când existența lui a fost pomenită pentru prima oară. În secolul trecut, legenda a luat avânt grație unei fotografii uluitoare, din 1934, dar care s-a dovedit a fi o farsă. Totuși, multă lume este convinsă că în apele lacului scoțian se ascunde o creatură preistorică asemănătoare dinozaurilor. Dar un studiu recent propune o nouă teorie ce s-ar putea să nu fie pe placul multora.

Mitul monstrului din Loch Ness ia o nouă întorsătură

Unul dintre cele mai vechi mituri ale Scoției spune că o creatură care trăiește în Loch Ness datează încă din secolul al VI-lea. Prima relatare scrisă a fost înregistrată în 565 d.Hr. într-o biografie a Sf. Columba.

Probabil cea mai faimoasă „poză” a lui Nessie a fost făcută în 1934. Cu toate acestea, a fost dezmințită ca fiind o farsă.

De asemenea, în 1960, inginerul aeronautic Tim Dinsdale a filmat o presupusă vietate cu cocoașă ce traversa lacul Loch Ness.

Chiar și recent, anul acesta, un turist a filmat cu drona ceea ce pare a fi o creatură acvatică uriașă. Oamenii de știință, dar și pasionații amatori au avansat mai multe ipoteze despre ce ar putea fi monstrul respectiv.

Una dintre ideile care a prins la public, susținută de profesorul Henry Bauer, a pretins că ar fi vorba de un animal asemănător dinozaurilor, mai precis o specie de broască țestoasă străveche, încă necunoscută.

Ce ar fi creatura, de fapt

Dar un studiu recent avansează o altă teorie, conform căreia creatura mitică ar fi de fapt un tip de anghile europeană – sau țipar – un pește cu formă de șarpe, scrie iflscience.com. Problema ar fi că anghilele, chiar cele mai mari, nu cresc mai mari de 1 metru, maxim 1,5 metri, pe când dimensiunea monstrului pare una uriașă.

Estimările dimensiunii pe care ar avea-o monstrul din Loch Ness diferă, totuși foarte mult, de la 1-2 metri lungime, până la 15 și chiar 20 de metri. Autorii studiului au notat, însă, că aceste estimări nu se potrivesc, mai ales în ceea ce privește limita maximă a dimensiunii, iar dacă talia creaturii este mai mică, ar putea fi mai multe asemenea vietăți în lac.

„La urma urmei, acolo unde există unul, pot fi mai mulți. Dacă e real, ar putea fi o anghilă?”, au scris autorii.

Pentru a afla acest lucru, cercetătorii au adunat date din Loch Ness pentru a estima numărul de anghile din el și mărimea lor medie. Rezultatele au arătat către specia mai mică A. anguilla, conducându-i la ideea că șansele de a găsi nu doar o anghilă, ci una mare, de peste 1 metru, sunt de 1:50.000.

„Probabilitatea de a găsi o anghilă de 6 metri în Loch Ness este, în principiu, zero. Totuși, pentru cei care observă fenomenul, poate fi o iluzie optică dimensiunea unei vietăți ca anghila, de exemplu, dacă punem la socoteală și valurile ce se creează aici”, au mai spus cercetătorii.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele