05 ian. 2024 | 06:30

Acces la internet doar cu buletinul și numele real. Măsura controversată care ar putea fi aplicată în România, anunțul oficial și argumentele

ACTUALITATE
Acces la internet doar cu buletinul și numele real. Măsura controversată care ar putea fi aplicată în România, anunțul oficial și argumentele

Anonimitatea pe internet stă la baza celor mai bune lucrurile legate de tot ceea ce înseamnă spațiul online și rețelele de socializare. În același timp, este responsabilă și de tot răul din lume. În acest context, accesul la internet cu buletinul pare mai aproape decât ai crede.

O propunere legislativă comunicată în discursul de Revelion al președintelui Italiei a făcut valuri la nivel european, după ce argumentele din spatele accesului la internet doar pe bază cu buletinul au rezonat cu autoritățile din mai multe state, inclusiv din România. Pe marginea acestui subiect, a venit cu mai multe precizări ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.

Citește și: Toți românii cu buletin sunt afectați de schimbare, cât mai călătorești cu vechea carte de identitate în străinătate. Când treci la buletinul electronic

Cont de Facebook, Instagram sau TikTok cu buletinul

Foarte mulți români care au încercat în trecut să-și recupereze contul de Facebook sau Instagram, au fost nevoiți să-și trimită la Meta o poză cu buletinul sau pașaportul. Este o practică surprinzător de comună în industrie. Aceasta ar putea fi însă extinsă și la crearea contului, după cum a insistat ministrul Digitalizării într-o intervenție la Antena 3.

„Port discuții împreună cu alte state membre la nivel european pentru reglementarea foarte clară, inclusiv a celor care au conturi pe rețelele de socializare. Când vedem conturi de Facebook, Instagram, TikTok avem o reglementarea la nivel European prin care acei oameni care sunt identificați ca persoane fizice să fie identificați de rețeaua de socializare și să se vadă că are buletin pe model de bifă albastră, dar verde de această dată”, a explicat Bogdan Ivan.

Citește și: S-au schimbat buletinele în România, de la 1 ianuarie. Cărțile de identitate electronice, disponibile la nivel național

Pedeapsă cu închisoarea de până la 5 ani în România, pentru creatorii de conținut

În același context al sancțiunilor și regulilor desprinse din spațiul online, ministrul a insistat pe faptul că, din decembrie 2023, a fost votată o lege în România pentru creatorii de conținut care, dacă utilizează inteligența artificială pentru a crea fotografii sau clipuri cu fața unor persoane care nu și-au dat acordul explicit în acest sens, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Bogdan Ivan a menționat și Digital Service Act, o reglementare legislativă care urmează să intre în dezbaterea Parlamentului de la noi și care va aduce toate drepturile unei persoane fizice din lumea reală și pe internet, din offline în online.

De ce este bine să fii anonim pe internet

Un argument foarte bun pentru anonimitatea pe internet a fost adus în urmă cu mai bine de un deceniu de către Daniel J. Solove, profesor la Facultatea de Drept a Universității George Washington și fondator al TeachPrivacy într-un articol publicat de New York Times.

„Cu toate viciile sale, anonimatul are multe virtuți. Cu ajutorul anonimatului, oamenii pot fi liberi să exprime idei nepopulare și să critice persoanele aflate la putere fără a risca represalii. Anonimatul în viața de zi cu zi le permite oamenilor să fie liberi să facă multe lucruri valoroase fără să se simtă inhibați.

Pierderea anonimatului ar putea face ca mulți oameni să fie mai civilizați în exprimare și mai circumspecți în acțiunile lor. Acesta este un lucru bun. Dar ar putea, de asemenea, să răcească o mulțime de exprimări valoroase. O lume în care tot ceea ce spun și fac oamenii ar fi monitorizat, înregistrat și analizat ar fi un loc de viață opresiv”, explica profesorul la acea vreme.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele