22 dec. 2023 | 07:00

Toți românii cu buletin sunt afectați de schimbare, cât mai călătorești cu vechea carte de identitate în străinătate. Când treci la buletinul electronic

ACTUALITATE
Toți românii cu buletin sunt afectați de schimbare, cât mai călătorești cu vechea carte de identitate în străinătate. Când treci la buletinul electronic

De anul viitor, cartea de identitate electronică va fi disponibilă la nivel național, deși până acum era limitată doar pentru cetățenii din județul Cluj. Cu toate acestea, buletinele nu se vor schimba brusc pentru toți românii, cele vechi vor mai rămâne în vigoare timp de mulți ani de acum înainte.

Noile cărți de identitate electronice vin la pachet cu mai multe avantaje. În continuare vor fi utilizabile pentru legitimare, dar vor funcționa și ca document de călătorie, alături de pașaport, mai ales în țările din Uniunea Europeană, dar nu numai. În toate teritoriile în care românii nu au nevoie de viză pentru a călători. În același timp, vor fi disponibile și cărți de identitate simple, fără cip, pentru cei care au o problemă de principiu cu documentele electronice. Acestea din urmă nu vor fi utile decât pentru legitimarea la nivel național, nu și pentru călătorii. Pe de altă parte, vechile cărți de identitate vor funcționa până la expirare și pentru circulație în afara țării.

Citește și: Se schimbă buletinele în România, dar pe banii românilor. Cât costă cartea de identitate electronică

Vechile cărți de identitate, la fel de utile ca cele electronice

Cărțile de identitate aflate în circulație, inclusiv cele emise până la finele acestui an, pot fi folosite fără probleme pentru libera circulație, la nivel național și internațional, cât timp mai sunt valabile. În teorie, există un proiect de lege, propunere din partea MAI, ca și cărțile de identitate simple ce vor fi emise de anul viitor să poate fi folosite ca document de călătorie, dar nu este foarte clar dacă inițiativa va fi adoptată. Proiectul de OUG este disponibil pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne la această adresă.

Ce se dorește cu această inițiativă este desființarea termenului de emitere de 31 decembrie 2023 pentru cărțile de identitate ”clasice”. În forma actuală a legislației, doar cărțile de identitate electronice emise după 31 decembrie vor mai putea fi folosite pentru călătoriile în occident.

Citește și: Se schimbă buletinele românilor, care este procedura. Chiar și dacă locuiești în străinătate poți face asta

Se dorește actualizarea legii cărților de identitate

Dacă proiectul MAI va fi adoptat, va aduce modificări OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români. „Cărțile de identitate, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului (…)”, se va adăuga Ordonanței. În același timp, dispare condiția ca actele de identitate să fie emise până în 31 decembrie 2023 pentru a putea fi folosite ca documente de călătorie.

În orice caz, cu ce trebuie să rămâi este că potrivit actului normativ în vigoare, cărțile de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, până la expirarea perioadei lor de valabilitate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele