Zombi din viața reală: scenariul din The Last of Us, realitate? Ce spun oamenii de știință
:format(webp):quality(80)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2023/02/zombi-800x450.jpg)
O femeie în vârstă de 82 de ani, care a fost recent declarată moartă, într-un azil de bătrâni din New York, a fost descoperită ulterior în viață de către personalul serviciilor funerare, conform CNN.
Acest lucru urmează unui incident similar din Iowa, în care o femeie de 66 de ani cu demență precoce a fost declarată moartă de o asistentă, apoi a fost găsită în viață tot de personalul serviciilor funerare.
Din fericire, aceste evenimente sunt foarte rare. Absența zgomotelor inimii și a respirației pe o perioadă de timp, prezența pupilelor fixe și dilatate și lipsa de a răspunde la orice stimul ar trebui să însemne că persoana este decedată. Toți medicii sunt învățați cum să facă acest lucru și toți sunt conștienți de îndatoririle lor.
Din păcate, au existat cazuri în care moartea a fost confirmată prin acest proces, totuși pacientul a dat semne de viață după aceea. De-a lungul anilor, am văzut că acest lucru se întâmplă. Într-o zi, într-un spital, un medic a declarat decesul unei bătrâne, dar, la scurt timp, a început să respire din nou, iar pulsul i-a fost restabilit pentru scurt timp.
Zombi din viața reală, explicația cercetătorilor
Neefectuarea corectă a procedurii de confirmare a morții explică unele cazuri de persoane care au fost declarate incorect decedate. O examinare superficială ar putea duce cu ușurință la incapacitatea de a auzi zgomotele inimii și la identificarea respirațiilor superficiale și rare. Cu toate acestea, unele medicamente pe care medicii le oferă pacienților pot îngreuna sarcina.
Medicamentele sedative sunt considerate a proteja creierul de leziuni și acest lucru este utilizat în anestezie pentru proceduri chirurgicale majore, în special dacă este necesar să se oprească circulația pentru un timp.
O supradoză de sedative reduce capacitatea de reacție și reprimă respirația și circulația, ducând la impresia de moarte, protejând, în același timp, creierul de hipoxie (foamete de oxigen). Mai târziu, pe măsură ce medicamentul este eliminat din organism, persoana se poate trezi.
De asemenea, diazepamul (Valium), alprazolamul (Xanax) au făcut ca oamenii să fie declarati decedați din greșeală.
Anumite toxine pot avea un efect similar. Practicanții voodoo, numiți Bokors, se pare că au administrat victimelor pulberi, pentru a le face să pară moarte. Se pare că aceste pulberi conțineau doze mici de tetrodotoxină de la un pește, pentru a paraliza victima, care a fost apoi răpită. Ar putea daunele neurologice cauzate de procesul de „zombificare” să explice imaginea populară a zombi-ului?
De asemenea, leșinul ar putea înșela medicul. Activarea nervului vag (cel mai lung nerv cranian din organism) are loc în timpul leșinului, încetinind inima și reducând tensiunea arterială.
Acest lucru ar putea explica un caz foarte trist raportat din Honduras. Se crede că o adolescentă însărcinată a murit de șoc după ce a auzit focuri de armă în cartierul ei. A fost auzită țipând în mormântul ei la o zi după înmormântare. Este foarte posibil să se fi trezit după un leșin prelungit.
Multe cazuri par să provină din afara Europei. Variația geografică a procedurii de confirmare medicală a decesului poate explica acest lucru. Poate că apar erori atunci când oamenii nu-și permit costurile unui medic.
Oricare ar fi cauza, aceste cazuri apar în mass-media pentru că sunt senzaționale și atrag atenția, dar sunt foarte rare.