15 sept. 2023 | 09:19

Waze face viața mai grea șoferilor care ”fug” de poliție. Funcția care te-a salvat de multe amenzi, desființată

ACTUALITATE
Waze face viața mai grea șoferilor care ”fug” de poliție. Funcția care te-a salvat de multe amenzi, desființată

Waze este una dintre cele mai populare aplicații de navigare în rândul șoferilor din toată lumea. Printre cele mai avantajoase funcții ale ei se numără și cea prin care un conducător auto îi putea avertiza pe ceilalți participanți la trafic de prezența pe drum a unor echipaje de poliție sau a unui radar. Dar Google, compania ce deține Waze, a luat o măsură ce va stârni nemulțumirea majorității șoferilor.

Waze face viața mai grea șoferilor care ”fug” de poliție

Se spune, cel puțin în lumea sportului, că nu trebuie să schimbi echipa câștigătoare. Totuși, în domeniul tech, lucrurile par să stea cu totul altfel.

Waze a fost un pariu câștigat de cei de la Google, aplicația de navigare devenind, alături de Google Maps, printre cele mai populare în rândul șoferilor din toată lumea.

Dar, în ultima perioadă, Waze a început să retragă mai multe funcții ale aplicației, ceea ce îi nedumerește pe mulți. Unii cred chiar că Google încearcă să distrugă aplicația sau s-o combine cu Google Maps, deși, probabil, nu este cazul.

Dar unele dintre deciziile recente îi fac pe mulți să ridice din sprânceană, încercând să priceapă sensul lor. Cea mai recentă decizie care a stârnit un val de controverse este cea legată de eliminarea posibilității de a semnala prezența unor echipaje de poliție pe șosele.

Această funcție le-a permis șoferilor, în multe cazuri, să scape de amenzi, altfel, inerente, pentru că aflau din timp unde e cazul să ia piciorul de pe accelerație.

Funcția care te-a salvat de multe amenzi, desființată

Acum, însă, unii dintre utilizatori nu mai pot vedea opțiunea „other side” (cealaltă parte). Astfel, ei nu mai pot raporta prezența unui radar aflat pe cealaltă parte a drumului, scrie promotor.ro.

Se pare că eliminarea acestei funcții a aplicației, ce era disponibilă de mulți ani, se întâmplă în etape și a început cu o parte din utilizatorii iOS.

Cei ce folosesc telefoane cu sistem de operare Android încă pot vedea opțiunea „cealaltă parte” atunci când raportează poliția, dar numărul utilizatorilor pentru care această funcție devine indisponibilă continuă să crească.

Acest lucru ne dă de înțeles că, în viitorul destul de apropiat, funcția de raportare a mașinii de poliție de pe cealaltă parte a drumului va fi eliminată complet.

Potrivit Autoevolution, cea mai recentă actualizare beta elimină și abilitatea de a raporta vehiculele oprite pe marginea drumului. O decizie lipsită de logică, deoarece funcția are perfect sens, mai ales la orele de vârf, când un vehicul așezat pe marginea drumului ar putea provoca un blocaj în trafic.

Deloc surprinzător, utilizatorii Waze nu sunt mulțumiți de toate aceste modificări, iar cele mai recente versiuni beta au generat un răspuns prompt din partea utilizatorilor Waze. Aceștia vor opțiunile înapoi, dar compania vrea să rămână cu planul inițial de eliminare a acestora, aparent pentru o experiență mai simplă de utilizare.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele