27 ian. 2023 | 07:00

Voucherele de energie, un vis frumos pentru mulți pensionari îndreptățiți: degeaba au pensia mai mică de 2000 de lei

ACTUALITATE
Voucherele de energie, un vis frumos pentru mulți pensionari îndreptățiți: degeaba au pensia mai mică de 2000 de lei

În teorie, voucherele de energie ajung la românii vulnerabili cu venituri mai mici de 2000 de lei. În practică, autoritățile române au căutat toate mijloace pentru a micșora numărul celor care se bucură de acest ajutor social și mulți sărmani vor avea de suferit.

Mai mult de 520 de pensionari cu venituri din pensie de sub 2000 de lei în evidențele Ministerului Muncii, oamenii care în condiții normale ar trebui să primească tichetele de energie, vor fi săriți din schemă. Ei nu vor vedea cei 1400 de lei de la stat, în două rate de câte 700 de lei. Motivul are legătură cu informațiile din bazele de date ale ANAF și Evidența Populației din MAI. Din câte se pare, respectivii pensionari au în spațiu alte persoane cu venituri medii de peste 10.000 de euro, după cum a explicat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Cum au rămas fără voucherele de energie, deși ar fi trebuit să primească tichetele de la stat

„Ar fi nefiresc să primescă ajutorul la încălzire”, a insistat Marcel Boloș pe marginea românilor care au venituri infime, dar pentru că figurează în evidența populației cu alte persoane cu venituri mai generoase, vor fi lăsați pe dinafară.

Sunt 527 de cazuri în care persoane care apar ca beneficiari în evidențele Ministerului Muncii, cu venituri sub 2.000 de lei, locuiesc la aceeași adresă cu membri ai familiei sau cu alți colocatari care în bazele de date ale ANAF figurează cu venituri din tranzacții pe piața de capital sau tranzacții de acțiuni care duc venitul mediu net pe persoană pe familie la peste 10.000 de euro, conform Hotnews.

Partea aberantă este că mulți dintre acei pensionari locuiesc în mod autentic singuri, dar pentru că au luat în spațiu pe cineva din altă localitate sau copiii nu și-au schimbat buletinele când au plecat de acasă, în alt oraș sau în altă țară, statul român îi sancționează.

Ca referință, cei 1400 de lei oferiți sub formă de vouchere de energie, în două rate de 700 de lei, se vor reflecta în două viramente, în februarie și septembrie 2023. Banii se acordă pe loc de consum și cu condiția ca venitul eligibil să fie mai mic de 2000 de lei. În gospodăriile cu mai mulți locatari, se adună toate veniturile din casă, se împart la numărul de persoane, iar suma trebuie să fie mai mică de 2000 de lei, inclusiv.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele