15 mart. 2023 | 15:15

Vestea momentului pentru pensionarii cu mai puțin de 2000 de lei: dispar banii din cont, mesajul oficial de la Poșta Română

ACTUALITATE
Vestea momentului pentru pensionarii cu mai puțin de 2000 de lei: dispar banii din cont, mesajul oficial de la Poșta Română

Pensionarii din România, pe lângă faptul că reprezintă cea mai vulnerabilă categorie din populație din punct de vedere financiar, au ajuns să facă subiectul și unui număr foarte mare de tentative de fraudă în ultimele săptămâni, din momentul în care s-a demarat programul voucherelor pentru energie.

Având în vedere rolul foarte mare al instituției de stat Poșta Română în distribuirea și utilizarea tichetelor de energie sub formă de carduri electronice, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că autoritatea se simtă responsabilă pentru haosul creat de acest program printre vârstnicii României, pensionarii cu până la 2000 de lei.

Ce trebuie să știe românii ca să nu le dispară banii din cont

Poșta Română a atras atenția celor care sunt implicați în programul de vouchere pentru energie că operatorul nu solicită clienților să furnizeze informații bancare confidențiale, precum numere de card sau coduri PIN și nici efectuarea de plăți online ale unor taxe de livrare. Avertismentul vine după mai multe tentative de fraudă care au făcut deja victime în rândul pensionarilor și, acum, au ajuns și la ”urechile” instituției.

„După cum s-a întâmplat și în alte dăți, în ultimele zile Compania Națională Poșta Română a fost ținta unor campanii online înșelătoare. Clienții au fost îndemnați prin SMS sau prin e-mail să acceseze un link pentru a finaliza o plată și pentru a li se confirma expedierea unui colet. Accesarea linkului respectiv permite atacatorilor să colecteze datele bancare, cu scopul de a sustrage bani din conturile acestora. Clienți ai noștri ne-au informat că au primit e-mailuri de tip phishing, care conțin fișiere .zip”, precizează compania.

Pentru context, noile vouchere de energie oferite sub formă de carduri electronice au dat startul acestui mecanism de fraudare pentru unii dintre cei mai săraci români. Acest ajutor social este menit pentru toți pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei lunar, persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu care au venituri proprii mai mici sau egale cu 2.000 de lei pe lună, familiile beneficiare de alocație de susținere, precum și familiile sau persoanele singure cu drept de ajutor social în baza Legii venitului minim garantat vor primi acasă carduri de energie pe suport de hârtie în baza cărora vor beneficia anul viitor de ajutoare de la stat în sumă totală de 1.400 de lei cu care vor putea achita la Poștă din facturile curente sau restante la furnizorii de energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele