Obezitatea va deveni o problemă imensă și nu în cazul adulților

Obezitatea va deveni o problemă imensă și nu în cazul adulților

Obezitatea în rândul copiilor și adolescenților a crescut de 10 ori în ultimele patru decenii și cifrele sunt alarmante pentru viitor.

În cazul în care tendințele actuale continuă, cei mai mulți copii și adolescenți vor fi mai degrabă obezi, decât subponderali sau cu o greutate medie normală, calculate în funcție de vârstă și înălțime, până în 2022. Studiul publicat în The Lancet a analizat măsurătorile de greutate și înălțime de la aproape 130 de milioane de persoane cu vârste peste cinci ani (31,5 milioane de persoane cu vârste cuprinse între cinci și 19 ani și 97,4 milioane cu vârste de peste 20 de ani), cel mai mare număr de participanți implicați vreodată într-un studiu epidemiologic.

Peste 1.000 de cercetări au contribuit la studiu și au analizat indicele de masă corporală (IMC) și modul în care obezitatea s-a schimbat în întreaga lume din 1975 până în 2016. În această perioadă, rata obezității la copii și adolescenți a crescut de la 1% în 1975 la 6% în 2016. Numărul copiilor obezi a crescut de peste 10 ori la nivel global, de la 11 milioane în 1975 la 124 în 2016. Un număr suplimentar de 213 milioane au fost supraponderali în 2016, dar au scăzut sub pragul obezității.

Profesorul Majid Ezzati, autorul lucrării, spune că ratele de obezitate la copii și adolescenți a crescut la nivel global și continuă să crească. „Aceste tendințe îngrijorătoare reflectă impactul marketingului alimentar și al politicilor din întreaga lume, alimentele sănătoase fiind prea scumpe pentru familiile și comunitățile sărace“, adaugă acesta.

Autorii spun că dacă tendințele post-2000 vor continua, nivelurile globale de obezitate vor continua să crească peste aceia cu o greutate moderată, pentru aceeași grupă de vârstă până în 2022. Cu toate acestea, numărul mare de copii și adolescenți moderați și subponderali (75 de milioane de fete și 117 băieți) reprezintă în continuare a provocare majoră pentru sănătatea publică, în special în cele mai sărace părți ale lumii.

Sunt afectate țări din Asia de Est, America Latină și Caraibe. Autorii spun că acest lucru ar putea reflecta o creștere a consumului de alimente bogate în energie, în special carbohidrați foarte procesați, ceea ce duce la creșterea în greutate și rezultate slabe pe tot parcursul vieții. Studiul oferă o mai bună înțelegere a tuturor aspectelor legate de malnutriție și consecințele pe termen lung asupra sănătății.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: