11 ian. 2023 | 10:55

De ce se uită doctorul la unghiile tale și cum își dă seama, ca prin „minune”, ce boli ai

ACTUALITATE
De ce se uită doctorul la unghiile tale și cum își dă seama, ca prin „minune”, ce boli ai

În timpul unui examen medical de rutină, poate ai observat că doctorul se uită la unghiile tale, dar nu ai știut de ce face asta.

Se pare că unghiile sunt un bun indicator al sănătății generale, iar anumite caracteristici ale acestora pot fi semne ale unor boli sau disfuncții.

Există o serie de boli care pot întrerupe creșterea unghiilor, de la insuficiență renală la pneumonie. Majoritatea vin cu alte simptome vizibile, care probabil vor fi observate înainte de efectul produs asupra unghiilor. Totuși, verificarea unghiilor este un bun prim indicator vizibil.

Unghiile „vorbesc” despre starea ta de sănătate

„O schimbare a culorii unghiilor necesită atenție, mai ales dacă acestea încep să devină galbene sau roșii sau dacă pe ele apar dungi sau puncte de culoare”, a explicat medicul dermatolog Dawn Davis, în 2011.

„Modificările de culoare ar putea fi rezultatul unei ciuperci a unghiilor sau, în unele cazuri, pot fi un semn al cancerului de piele. Afecțiuni precum insuficiența hepatică și problemele renale pot, de asemenea, să vă schimbe culoarea unghiilor, acestea devenind albe sau galbene.”

Alte modificări, cum ar fi curbarea neobișnuită cunoscută sub numele de „clubbing”, pot indica un nivel scăzut de oxigen în sânge, posibil ca rezultat al bolilor pulmonare, precum și al bolilor de inimă și ale ficatului.

Pe măsură ce unghiile cresc cu aproximativ 3,47 milimetri pe lună și unghiile de la picioare cu 1,62 milimetri pe lună, este, de asemenea, posibil să îți faci o idee aproximativă despre momentul exact în care ai suferit de o boală. În timp ce ești bolnav, corpul tău neglijează creșterea unghiilor.

Deși majoritatea modificărilor care se produc la unghii sunt inofensive sau sunt cauzate de leziuni minore, în cazul în care observi că ai așa ceva, poate că nu ar fi rău să mergi la un medic și să-i arăți ceea ce ai observat. Acesta va ști dacă este cazul să faci investigații medicale suplimentare.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele