25 sept. 2023 | 14:12

Serialul de pe Netflix care te va ului, pur și simplu: o conspirație sinistră de călătorie în timp care șochează

ACTUALITATE
Serialul de pe Netflix care te va ului, pur și simplu: o conspirație sinistră de călătorie în timp care șochează

Dark este un serial thriller științifico-fantastic german care se difuzează pe Netflix, co-creat de Baran bo Odar și Jantje Friese.

A rulat timp de trei sezoane din 2017 până în 2020. Povestea urmărește personaje din orașul fictiv Winden, Germania, în timp ce urmăresc adevărul după dispariția unui copil. Ei urmăresc legăturile dintre patru familii înstrăinate pentru a dezlega o conspirație sinistră de călătorie în timp, care se întinde pe mai multe generații. Serialul explorează implicațiile existențiale ale timpului și efectul acestuia asupra naturii și vieții umane. Are o distribuție de actori excepționali.

Dark pe Netflix

Serialul SF „Dark” de pe Netflix la care trebuie să te uiți

Dark a debutat pe 1 decembrie 2017 pe Netflix; este prima serie originală în limba germană a serviciului de streaming. Al doilea sezon a fost lansat pe 21 iunie 2019, în timp ce al treilea și ultimul sezon a fost lansat pe 27 iunie 2020.

Dark a primit elogii de la critici pe scară largă pentru distribuția sa, regia, scrierea, tonul, imaginile, partitura muzicală, dar și ambiția și complexitatea narațiunii sale. În 2021, BBC a clasat serialul drept al 58-lea cel mai bun serial TV al secolului 21.

Dark este unul dintre cele mai complicate seriale realizate vreodată. Astfel, producția germană gândită de Netflix are la bază paradoxul călătoriei în timp. Acțiunea primului sezon se întâmplă pe trei planuri temporale, aflate la o distanță de 33 de ani unul de celălalt: 1953, 1986 și 2019, toate având același nucleu de personaje, dar aflate în diferite perioade ale vieții.

Dark a fost anunțat ca fiind gândit pentru o trilogie, astfel că sezonul al doilea naște mai multe întrebări decât oferă răspunsuri.

De menționat este faptul că serialul este o versiune mai matură a „Stranger Things”, care urmărește viețile a patru familii din orașul german fictiv Winden. Pe parcurs, sunt investigate și disparițiile mai multor copii și a felului în care acestea sunt legate de trecut. Chiar dacă primul sezon a răspuns la multe întrebări, au mai rămas tot atâtea fără explicații în cel de-al doilea sezon. Iar al treilea sezon este și mai complicat de urmărit.