05 ian. 2023 | 08:50

S-a aflat cum arăta cu adevărat Isaac Newton: masca mortuară a dezvăluit chipul renumitului fizician

ACTUALITATE
S-a aflat cum arăta cu adevărat Isaac Newton: masca mortuară a dezvăluit chipul renumitului fizician

Sir Isaac Newton, descoperitorul gravitației și co-inventatorul calculului, s-a născut în ziua de Crăciun din 1642, dar numai dacă numărați timpul folosind calendarul iulian, acum abandonat.

În calendarul gregorian pe care îl folosim astăzi (folosit de regiunile catolice ale Europei la acea vreme), data corectă este, de fapt, 4 ianuarie. Așadar, ieri a fost cea de-a 381-a naștere a lui Newton – și ce modalitate mai bună de a o marca decât de a discuta despre el?

Imaginile omului de știință vin la noi în multe forme, de la busturi la picturi și gravuri, așa că avem o idee despre cum arăta Newton. Acestea au venit dintr-o mulțime de timpuri diferite din viața filozofului britanic. Printre caracteristicile sale mai distinctive se numără nasul său bine definit, care apare în mod proeminent și consecvent în toate portretele lui Newton.

Cum arăta, de fapt, Isaac Newton

Nasul pare a fi caracteristica pe care se pune accent, conform măștii mortuare a lui Newton. Măștile mortuare au fost o întâmplare obișnuită în Europa, din zilele romanilor până în vremurile recente. Nobilii și regalitatea erau destinatarii obișnuiți ai unei astfel de proceduri, în care fața unei persoane, după moarte, era plasată în ceară sau gips pentru a obține un portret. Această tehnică s-a aplicat și la scriitori, artiști, compozitori și, evident, oameni de știință.

Această abordare a fost folosită timp de secole, din evul mediu până în anii 1800, astfel încât sculptorii să poată crea statui și busturi ale defuncților. Într-adevăr, în cazul lui Newton, au fost create mai multe măști, probabil de artistul Michael Rysbrack. Rysbrack a fost sculptorul din spatele monumentului funerar al lui Netwon, unde omul de știință este înmormântat în Westminster Abbey.

Societatea Regală deține o astfel de mască mortuară, deținută de Louis-François Roubiliac, un sculptor francez care a sculptat un bust din marmură al lui Newton, care se găsește acum la Trinity College Cambridge. Masca a fost scanată digital și un model 3D al acesteia a fost creat cu aproximativ un deceniu în urmă, folosind un Xbox Kinect. În timp ce greutatea tencuielii a modificat puțin fizionomia omului de știință, trăsăturile văzute în gravura lui John Vanderbank din 1720 sunt clare. Asta a fost cu doar câțiva ani înainte de moartea lui.