23 nov. 2021 | 14:55

Previziunile lui Isaac Newton: când va veni sfârșitul lumii

ACTUALITATE
Previziunile lui Isaac Newton: când va veni sfârșitul lumii

În anul 1704, Isaac Newton emitea o teorie potrivit căreia lumea se va sfârși. Conform spuselor savantului, civilizația, așa cum o știm acum, n-ar mai avea prea mulți ani de existență.

Oamenii au fost, încă din cele mai vechi timpuri, preocupați de ideea sfârșitului lumii. Adevărul este că singurele două certitudini pe care le avem în viață se referă la naștere și la moarte. În rest, totul fiind fluctuant, cu alte cuvinte, putând să ia orice turnură, oricând. Rămâne însă întrebarea: când vom muri? Și chiar mai mult decât atât: când va muri civilizația noastră?

Și pentru că preocuparea, în ceea ce privește data exactă a sfârșitului lumii, a fost mereu intensă printre oameni, fel de fel de teorii au prins viață și, după caz, s-au transformat în adevărați monștri psihologici. Trebuie doar să ne amintim de isteria din jurul anului 2012, pentru înțelege cam cât de mult pot afecta astfel de teorii psihicul uman.

Isaac Newton avea propria teorie despre sfârșitul lumii

În 1704, Isaac Newton dădea omenirii (încă) o veste proastă: lumea se va sfârși. Însă cum anul 2060 părea extrem de îndepărtat celor din secolul XVII, la momentul respectiv, teoriile lui Newton nu au beneficiat de atenția necesară. Până la urmă, de ce te-ar interesa sfârșitul lumii din 2060, dacă anul în care te afli este 1704? Însă cum noi suntem, în prezent, în 2021 și ne apropiem vertiginos de data fatidică enunțată de Isaac Newton, teoriile sale au început să prezinte interes, ipoteza apolipsei încolțind, din nou, în mințile oamenilor.

Another Pale Blue Dot notează: „Newton pare la fel de sigur că predicțiile sale se vor adeveri, așa cum a fost și atunci când a enunțat alte teorii, din domeniul științific”.

Cu toate astea, se bănuiește că, în realitate, scrisoarea lăsată de Newton în 1704 nu ar trebui interpretată ad-literam, noțiunea de „sfârșit al lumii” putând fiind interpretată și în alte moduri, fără legătură cu apocalipsa propovăduită de religie sau de diverse filme hollywoodiene.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele