22 mai 2023 | 08:56

Poți „mirosi” când vine ploaia? Unii cred că pot, alții cred că este o prostie, dar se pare că există dovezi pentru acest lucru

ACTUALITATE
Poți

Ai plecat vreodată din casă într-o zi caldă de vară sau într-o după-amiază de iarnă uscată și friguroasă și ai crezut că simți mirosul de ploaie? Aparent, nu toată lumea este capabilă să detecteze nazal vremea rea. Deci există vreo știință care să o susțină sau este doar un alt mit?

Afirmația că este posibil să simți mirosul ploii înainte de a sosi pare că îi dezbină destul de mult pe oameni. Doar o scurtă privire asupra rețelelor sociale este suficientă pentru a arăta că există unii care sunt neclintiți în ceea ce privește capacitatea lor de a prezice ploaia cu nasul, în timp ce alții par mult mai sceptici. Dar indiferent dacă crezi sau nu, există unele dovezi care susțin aceste afirmații. De fapt, există câțiva factori care contribuie la motivul pentru care ploaia poate fi mirosită înainte de a sosi, dintre care cel mai semnificativ are de-a face cu petricorul.

Cuvântul petricor provine din grecescul petros, care înseamnă piatră, și ichor, fluidul care curgea în venele zeilor antici. Se referă la acel parfum familiar, ciudat de satisfăcător, care este eliberat de pământ după ploaie abundentă, mai ales după o perioadă lungă de secetă. Termenul a fost inventat pentru prima dată în 1964 de mineralogiștii Isabel Joy Bear și Richard Thomas.

De ce simți înainte să plouă

Pentru mulți oameni, petricorul este printre mirosurile lor preferate din lume, dar până de curând nimeni nu era destul de sigur de ce ni se pare atât de plăcut. Apoi, în 2020, o echipă de oameni de știință a descoperit că mirosul este deosebit de atractiv și pentru alte animale.

Motivul este o bacterie comună din sol, Streptomyces, ce produce un compus numit geosmin. De mirosul de geosmin suntem atât de atrași. De fapt, nasul uman este atât de bun la detectarea urmelor de compus, încât depășește capacitatea rechinilor de a mirosi sângele în apă. Bacteriile produc geosmin pentru a ademeni creaturi – în principal insecte și alte nevertebrate, dar și animale mai mari – care se acoperă de sporii lor și apoi le dispersează pe distanțe mai mari.

Așadar, când plouă, așa cum au arătat cercetătorii în 2015, picăturile de apă impactează cu o suprafață și apoi se aplatizează, ceea ce prinde buzunare de aer în porii pământului. Aceste buzunare ies apoi din apă și devin, în esență, aerosoli minusculi. În acest proces, ei iau urme a tot ceea ce a fost pe sol cu ei, care includ geosmin, ce poate fi apoi transportat de aer la distanțe mari – chiar și cu kilometri înaintea norilor de ploaie înșiși.

Este posibil să fie aceste particule de aerosoli pe care oamenii le detectează atunci când simt mirosul de ploaie la orizont. Acest fenomen poate explica, de asemenea, motivul pentru care bacteriile au fost găsite la înălțime în atmosferă, deoarece microorganismele minuscule sunt măturate de vânturi.

Un alt factor care contribuie la mirosul ploii care se apropie este prezența ozonului în vânt. Această substanță chimică specială are un miros mai dulce decât mirosul puțin mai pământesc asociat cu petricor.