12 ian. 2022 | 17:35

A „plouat” cu soia în acest oraș: cum a fost posibil și ce au făcut locuitorii

ACTUALITATE
A

Într-un oraș din Canada, locuitorii au fost șocați când au văzut că a „plouat” cu soia, în loc de zăpadă.

La fel ca majoritatea canadienilor, locuitorii orașului Hamilton, Ontario, sunt obișnuiți să se trezească cu curțile și casele acoperite de un strat de zăpadă. Însă, recent, când au ieșit din case într-o dimineață, au fost surprinși să realizeze că peste noapte de sus nu căzuse zăpadă, relatează The Guardian.

La început, o locuitoare a orașului Hamilton, Adrienne Van Halem a crezut că autoritățile municipale au împrăștiat din greșeală sare pe șosea, pe trotuare și în curțile din cartierul ei.

„Dar când m-am apropiat, mi-am dat seama că nu era deloc sare. Erau coji albe care acopereau totul”, a spus ea. „Era o ninsoare de boabe de soia”.

„Ploaia” de soia provenea de la o fabrică din apropiere

Ea a postat imagini cu mașina sa pe Reddit și pe un grup de cartier de pe Facebook.

Unii vecini au îndemnat-o să contacteze primăria. Alții, însă, au spus că prezența ocazională a cojilor de soia face parte din viața obișnuită din Hamilton, un oraș industrial aflat la o oră la sud-vest de Toronto.

Van Halem, care locuiește pe aceeași stradă cu o fabrică de procesare de soia operată de compania americană Bunge, a contactat firma pentru a vedea dacă au o explicație. A doua zi, a primit un mesaj care îi confirma că respectivele coji de soia au fost eliberate accidental după ce un filtru s-a defectat.

„Deși deversarea cojilor nu a reprezentat niciun risc pentru sănătate sau siguranță, nici pentru vecini, nici pentru angajați, înțelegem că reziduurile au fost o neplăcere pentru vecinii noștri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bunge, Deb Seidel.

Van Halem spune că a primit un certificat cadou pentru cel mai ieftin pachet de curățare a mașinii la o spălătorie auto locală. Firma care a provocat căderile de soia, cu sediul în St Louis, are afaceri anuale de 40 de miliarde de dolari.

„Apreciez gestul pentru că mașina mea este încă murdară din cauza lor. Și înțeleg că este una dintre realitățile care vin odată cu traiul într-o zonă semi-industrială”, a spus Van Halem.