Peste 500 de personaje Disney, în același film. Un scurtmetraj, lansat la 100 de ani de la înființarea companiei. Video
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2023/10/scurtmetraj-100-de-ani-disney.jpg)
Disney a lansat pe platforma sa de streaming, luni, un scurtmetraj cu peste 500 de personaje, de la Mickey Mouse la Elsa şi Căpitanul Hook, cu vocile lor originale, pentru a marca împlinirea unui secol de la înființarea companiei Walt Disney.
Scurtmetrajul, rezultatul unei munci de doi ani
Scurtmetrajul, intitulat „Once Upon a Studio/ A fost odată un studio”, a fost realizat într-o perioadă de doi ani, are durata de nouă minute și combină imagini digitale, desene realizate manual şi filmări live-action. A fost lansat pe Disney+ la patru luni după ce a fost aclamat la Festivalul Internaţional al Filmului de Animaţie de la Annecy.
Acesta prezintă 543 de personaje, provenite din 85 de lungmetraje şi scurtmetraje, care ies din afişele expuse pe coridoarele sediului general al studioului american, unde se reunesc pentru o fotografie de familie după plecarea angajaţilor.
„E ca şi cum aţi asambla cel mai mare puzzle din viaţa voastră”, a rezumat pentru AFP Trent Correy, coregizor al acestei realizări artistice şi tehnologice, la care au participat peste 100 de persoane, precum şi foşti animatori şi 40 de actori care au revenit special pentru această ocazie.
„Am dorit ca toate personajele să se reunească şi să aibă exact aceeaşi voce ca în filmele lor de origine”, a adăugat coregizorul Dan Abraham, care s-a bazat şi pe o înregistrare inedită cu regretatul Robin Williams, cel care i-a dat voce Duhului din filmul „Aladdin”, care a murit în anul 2014.
Scurtmetrajul, revenire la originile Disney
Scurtmetrajul marchează o revenire la zilele de glorie ale animaţiei tradiţionale, care a fost definitiv înlocuită de tehnologia 3D în lungmetrajele Disney începând cu „Winnie the Pooh”, din anul 2011.
„Dintre cele 543 de personaje ale filmului, aproximativ 450 sunt desene manuale. Nu am preluat nimic din filmele existente, nici în 3D, nici în 2D, deci a fost dificil din punct de vedere tehnic.”, realizate cu creion pe hârtie, a precizat desenatorul Eric Goldberg (Aladdin, Pocahontas), care a supervizat secţiunea 2D a filmului.
Într-o zi de 16 octombrie, Walt Disney şi fratele său, Roy, care au pus bazele companiei Disney Brothers Studios într-un garaj din Hollywood, au semnat un contract de distribuţie cu rol hotărâtor pentru seria lor „Alice Comedies”. Acestea erau scurtmetraje ce prezentau aventurile unei fetiţe numite Alice, filmate în live-action, într-o lume animată.
Personajul Mickey Mouse a apărut în anul 1928, ca reacţie la controlul deţinut de studioul Universal asupra drepturilor predecesorului său, Oswald the Lucky Rabbit, uitat de lume.
Compania californiană a cumpărat, după anul 2000, studioul Pixar, franciza cinematografică „Star Wars” şi benzile desenate Marvel, ce sunt reprezentate de asemenea în scurtmetraj.
Omagii pentru doi dintre angajații iubiți ai Disney
De asemenea, scurtmetrajul „Once Upon a Studio” omagiază cele șapte decenii petrecute în cadrul studioului Disney de animatorul Burny Mattinson, decedat în februarie, precum şi pe compozitorul coloanei sonore din Mary Poppins, Richard Sherman, care, la vârsta de 94 de ani, a reorchestrat cântecul preferat al lui Walt Disney, Feed the Birds.
„Toată lumea voia să apară în acest proiect!”, a declarat Dan Abraham.
Celebrarea centenarului Disney va fi făcută și prin concerte și expoziții, dar punctul culminant al festivităților va fi lansarea în cinematografe, în luna noiembrie, a filmului „Wish”, inspirat de pelicule clasice ale studioului american.