18 apr. 2023 | 09:55

Palmă dură pentru Sony World Photography Awards: marele câștigător a refuzat premiul, motivul deciziei

ACTUALITATE
Palmă dură pentru Sony World Photography Awards: marele câștigător a refuzat premiul, motivul deciziei

Alte controverse în lumea fotografiei, deoarece o imagine generată de AI a câștigat un premiu important la o competiție prestigioasă, recent.

O piesă numită Electricianul, de Boris Eldagsen, a câștigat premiul I, la categoria Creative, în cadrul Sony World Photography Awards, în ciuda faptului că nu a fost realizată de un om.

Cum a explicat fotograful faptul că a refuzat prestigiosul premiu

Ulterior, Eldagsen a refuzat premiul, spunând „AI nu este fotografie. Am aplicat pentru a afla dacă competițiile sunt pregătite pentru a face diferența. Nu sunt”.

Imaginea lui Eldagsen face parte dintr-o serie numită PSEUDOMNESIA: Fake Memories, concepută pentru a evoca un stil fotografic al anilor 1940.

Deși lucrarea este inspirată din fotografie, el a spus: „Participând la concurs, vreau să accelerez procesul organizatorilor de a deveni conștienți de această diferență și pentru a crea competiții separate pentru imaginile generate de AI”, a spus el.

Ulterior, Eldagsen a refuzat premiul. „Vă mulțumesc pentru că mi-ați selectat imaginea și pentru că ați transformat acest moment într-unul istoric, deoarece este prima imagine generată de inteligență artificială care a câștigat într-un prestigios concurs internațional de fotografie”, a scris el.

„Câți dintre voi știau sau bănuiau că a fost generată de inteligență artificială? Ceva despre asta nu pare în regulă, nu-i așa? Imaginile AI și fotografia nu ar trebui să concureze împreună la un premiu ca acesta. Sunt entități diferite. AI nu este fotografie. Prin urmare, nu voi accepta premiul”.

La scurt timp după aceea, fotografia a fost scoasă de pe site-ul competiției, iar organizatorii încă nu au comentat gafa.

Eldagsen a călătorit efectiv la Londra pentru a participa la ceremonie și chiar s-a urcat pe scenă neinvitat pentru a citi o declarație.

Arta generată de inteligența artificială a intrat în cultura noastră aproape „cu boncancii”, în ultimul an, AI devenind omniprezent în aproape toate domeniile de referință, inclusiv în artă, din nefericire.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele