Oamenii de știință spun că în 20 de ani nu vom mai vedea stelele. Semnal de alarmă privind sănătatea oamenilor și animalelor
Specialiștii trag un semnal de alarmă. Stelele nu ar mai putea fi vizibile în 20 de ani din cauza poluării luminoase. Utilizarea sporită a diodelor emițătoare de lumină ne întunecă vederea Căii Lactee și afectează sănătatea oamenilor și a animalelor sălbatice.
Conform astronomilor, în 2016 deja Calea Lactee nu mai era vizibilă pentru o treime din umanitate, iar poluarea luminoasă s-a înrăutățit considerabil de atunci.
Anunțul alarmant al oamenilor de știință
Oamenii de știință au avertizat că abilitatea oamenilor de a vedea stelele de pe cerul nopții ar putea dispărea în doar 20 de ani din cauza poluării luminoase.
În 2016, astronomii au raportat că Calea Lactee nu mai era vizibilă pentru o treime din omenire, iar poluarea luminoasă s-a agravat considerabil de atunci. Se estimează că, în ritmul actual, majoritatea constelațiilor majore vor fi indescifrabile în 20 de ani. Pierderea, din punct de vedere cultural și științific, va fi intensă, potrivit (The Guardian).
Cercetările efectuate de fizicianul Christopher Kyba, de la Centrul German pentru Geosciințe, au arătat că poluarea luminoasă face ca cerul nopții să se lumineze în prezent cu aproximativ 10% pe an, o creștere care amenință să șteargă vederea tuturor stelelor, cu excepția celor mai strălucitoare, într-o generație. Un copil născut într-un loc în care astăzi sunt vizibile 250 de stele pe timp de noapte ar putea vedea doar 100 de stele până la vârsta de 18 ani.
Utilizarea sporită a diodelor emițătoare de lumină (LED) și a altor forme de iluminat luminează acum cerul nopții într-un ritm dramatic, au constatat oamenii de știință. Utilizarea fără discernământ a iluminatului exterior, a iluminatului stradal, a publicității și a instalațiilor sportive iluminate ne orbește acum vederea stelelor.
Se estimează că, în ritmul actual, majoritatea constelațiilor majore vor fi indescifrabile în 20 de ani. Pierderea, din punct de vedere cultural și științific, va fi intensă.
Argumentul împotriva poluării luminoase merge mai departe. Emisiile albăstrui ale LED-urilor sunt aproape complet lipsite de lumină roșie sau infraroșie apropiată, a declarat profesorul Robert Fosbury, de la Institutul de Oftalmologie de la University College London (UCL).
„Devenim lipsiți de lumină roșie și infraroșie, iar acest lucru are implicații serioase. Atunci când lumina roșiatică strălucește asupra corpului nostru, stimulează mecanismele, inclusiv cele care descompun nivelurile ridicate de zahăr din sânge sau stimulează producția de melatonină.
De la introducerea iluminatului fluorescent și, mai târziu, a LED-urilor, acea parte a spectrului a fost eliminată din lumina artificială și cred că aceasta joacă un rol în valurile de obezitate și în creșterea cazurilor de diabet pe care le vedem astăzi”, a spus el.
Cu toate acestea, introducerea unui număr modest de modificări în ceea ce privește iluminatul ar putea aduce o îmbunătățire considerabilă. Printre aceste măsuri se numără asigurarea faptului că luminile exterioare sunt protejate cu grijă, sunt orientate în jos, au limite de luminozitate și nu sunt predominant alb-albastre, ci au componente roșii și portocalii.