06 sept. 2021 | 12:35

Cel mai bizar obiect din spațiu se află în Calea Lactee: cum ne afectează

ACTUALITATE
Cel mai bizar obiect din spațiu se află în Calea Lactee: cum ne afectează

Oamenii de știință au studiat în detaliu cel mai misterios obiect din spațiu, care se află în Calea Lactee. Iată ce au descoperit.

Astronomii l-au denumit „The Accident” (“Accidentul”) și au descoperit că este chiar mai uimitor decât indicau studiile anterioare, conform Hotnews.

”The Accident” nu este chiar o stea, dar nu este nici o planetă. Potrivit unui studiu publicat pe 30 iunie în The Astrophysical Journal Letters, este ceva între ele. Ar fi o clasă rară de obiecte cunoscute sub numele de pitică maronie (brună) sau o stea eșuată.

În Calea Lactee se află cel mai ciudat obiect spațial

Piticele maronii pot fi de până la 80 de ori mai masive decât Jupiter, dar, de obicei, dețin doar o mică parte din masa soarelui Pământului, potrivit Brittanica.

Astronomii spun că aceste obiecte își încep viața ca niște stele, dar nu acumulează suficientă masă pentru a susține fuziunea nucleară în nucleele lor. Pe de altă parte, se răcesc încet și se estompează de-a lungul a milioane sau miliarde de ani.

La fel ca stelele, pitica maronie generează propria lumină, pentru că este fierbinte. Strălucește cu lumină infraroșie invizibilă, asemănătoare cu lumina emisă de telecomenzi.

Pe de altă parte, piticele brune sunt mai mici, mai luminoase și mai reci decât stelele. Acest lucru le face foarte greu de observat. Până acum, cercetătorii au găsit doar trei mii în galaxia noastră. Astronomii cred că mult mai multe se ascund undeva, acolo în întuneric.

„Acest obiect ne-a sfidat toate așteptările”, a declarat într-un comunicat autorul studiului Davy Kirkpatrick, astrofizician la Caltech din Pasadena, California, potrivit Hotnews.

Conform cercetărilor, obiectul ciudat este foarte vechi și a fost împins de gravitația obiectelor mai mari timp de miliarde de ani, accelerându-i mișcarea.

Telescoapele spațiale Hubble și Spitzer ale NASA, precum și telescopul cu infraroșu de la Observatorul W. M. Keck din Hawaii au făcut aceste descoperiri.