Un nou proiect de lege, care acum se află pe masa senatorilor României, va schimba din temelii piața alimentară așa cum o știm în prezent.
Concret, noua inițiativă legislativă stipulează anumite noi principii cu privire la etichetarea produselor alimentare care ajung pe masa românilor.
Textul documentului spune că etichetarea mâncării trebuie să se realizeze într-o manieră mult mai transparentă și accesibilă cititorului de rând. Astfel, oricine ia în mână un produs alimentar și îi citește eticheta, să înțeleagă foarte simplu și ușor de unde provin exact ingredientele care compun respectivul produs.
Oamenii vor putea să distingă, de exemplu, un aspect deosebit de important, care la ora actuală e învăluit într-o mantie de mister pentru mulți consumatori români. Ne vom putea da seama mult mai ușor dacă un produs are ingrediente autohtone, de la noi din țară, sau doar este procesat la noi cu ingrediente aduse din străinătate, de import.
„Atunci când vine vorba despre etichetarea, prezentarea sau promovarea unui produs alimentar, se va putea folosi termenul de “produs autohton” sau orice altă formulare care indică originea locală a acestuia doar dacă acesta este fabricat din materii prime româneşti şi dacă toate procesele utilizate în producţia sa s-au desfășurat aici”, potrivit explicațiilor avocatnet.ro.
Inițiatorii acestui proiect de lege militează pentru adoptarea sa, spunând că vine în folosul consumatorilor, ce au dreptul la a fi informați corect, fără să existe dubii privind ceea ce consumă.
După cum precizam anterior, acest proiect de lege se află în dezbatere și încă nu se aplică. Pentru a intra în vigoare, trebuie să fie adoptat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis, iar ulterior publicat în Monitorul Oficial al României. Ținând cont de argumentele care susțin totuși acest proiect, e lesne de înțeles faptul că vorbim despre o chestiune de timp scurt până când aceste noi reguli vor intra în vigoare.