Tot ceea ce ne dorim cu adevărat în vreme de caniculă este răcoarea. Există metode de a ne răcori, fie folosind un aparat de aer condiționat, dar ne omoară consumul, fie bând cât mai multe răcoritoare sau apă rece. Cum băuturile răcoritoare ne pot cauza creşteri ale greutăţii, ca urmare a conținutului de zahăr, apelăm la apă și cuburile de gheață. Așa se face că această salvatoare metodă de a ne răcori, cuburile de gheață, a devenit afacerea banală cu care un român a dat lovitura.
Când vine vorba de a rămâne răcoros în timpul lunilor de vară, nimic nu este mai răcoritor decât o băutură umplută până la refuz cu gheață. Procesul pare destul de simplu, adăugăm câteva cuburi de gheață și băutura va rămâne rece ca prin minune.
Vezi și: Cuburile de gheață pe care trebuie să le pui în ghiveciul cu flori. Cum se prepară amestecul corect
Ca în aproape orice altceva, însă, apelăm la principiile științei pentru a explica de ce și cum acele Mojito și Margarita rămân înghețate, chiar și în cele mai fierbinți zile.
Deschide congelatorul și pune o bucată de gheață în mână. Ce se întâmplă? Mâna începe să se răcească. La prima impresie, s-ar părea că răceala este transferată de la cubul de gheață la mâna ta.
Dimpotrivă, atunci când mâna atinge un cub de gheață, sau orice obiect cu o temperatură ambiantă mai scăzută decât mâna, începi să simți frig, deoarece căldura corpului este transferată către obiectul mai rece. În esență, cubul de gheață acționează ca un burete termic.
Vezi și: De ce să nu pui niciodată gheaţă în vin. Greşeala pe care toţi o fac
Acest ”burete” va continua să absoarbă căldură până când va fi absorbită suficientă energie, sub formă de căldură, pentru a topi gheața. Din același motiv pentru care mâna ta se răcește atunci când ții un cub de gheață, băutura se răcește pe măsură ce mai multă căldură este transferată de la lichidul cald la cubul de gheață mai rece.
Cu alte cuvinte, lăsând la o parte micul experiment, cuburile de gheață pot fi soluția salvatoare pe vreme caniculară, dar poate deveni și o afacere banală care îți poate aduce venituri substanțiale, cum este și cazul unui român inventiv.
Mulți suferim de căldură, mai ales când afară sunt temperaturi peste 30 de grade, și atunci apelăm la cuburile de gheață, fie direct într-o băutură, fie aplicate direct pe piele. Dar, aceste cuburi nu vin de nicăieri, ci vin din fabrici specializate care produc gheața comercializată în magazine sau în benzinării.
Așa se face că un român inventiv a decis să facă din cuburile de gheață afacerea banală cu care a dat lovitura. Antreprenorul nostru, Horia Georgescu, de origine din județul Prahova, a decis să investească o sumă importantă într-o fabrică producătoare de cuburi de gheață, iar azi afacerea sa a devenit una națională, fiind deja producător și distribuitor la nivelul întregii țări aproape.
Românul nostru se mândrește cu realizarea sa, spunând că zilnic pleacă din fabrica sa cel puțin trei TIR-uri pline cu pungi de cuburi de gheață de câte 2,5 kilograme, care se vând la poarta fabricii cu cel puțin 5 lei.
Vezi și: Gheața care nu se topește a fost inventată. Cum funcționează și cât timp o poți folosi VIDEO
Ca fapt divers, piața globală a producătorilor de gheață a atins o valoare de 5,22 miliarde de dolari în 2022, determinată de nevoia de a stoca produse perisabile, cum ar fi alimentele și proviziile alimentare. Conform datelor, în acest an valoarea totală ar putea ajunge la sume record, mai ales schimbărilor climatice extreme și a nevoii de congelare rapidă a produselor perisabile, și nu numai.