20 ian. 2023 | 15:33

Kremlinul spulberă ideea unei victorii a Ucrainei pe câmpul de luptă. Avertisment pentru Occident

ULTIMA ORĂ
Kremlinul spulberă ideea unei victorii a Ucrainei pe câmpul de luptă. Avertisment pentru Occident

Kremlinul și-a spus părerea despre reuniunea NATO de la Ramstein (Germania) și înarmarea Ucrainei. Secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin susține că tancurile occidentale furnizate Kievului nu vor schimba cursul războiului. Mai mult, Occidentul va regreta că „a întreţinut iluzia” că Ucraina ar putea câştiga pe câmpul de luptă, a avertizat Dmitri Peskov.

Rusia reacționează la înarmarea Ucrainei de către Occident

„Am spus în mod repetat că astfel de livrări (n.r. – de tancuri grele către Ucraina) nu vor schimba fundamental nimic, dar vor adăuga noi probleme pentru Ucraina şi poporul ucrainean”, a transmis Peskov.

„Nu trebuie exagerată importanţa livrării unor astfel de arme şi nici capacitatea lor de a schimba ceva (…). Nu vor schimba nimic în ceea ce priveşte progresul părţii ruse către îndeplinirea obiectivelor sale”, a subliniat el.

„NATO va regreta”

Întrebat dacă furnizarea de arme tot mai avansate către Ucraina înseamnă că războiul escaladează, Dmitri Peskov a răspuns: „Aveţi perfectă dreptate, într-adevăr se dezvoltă într-o spirală ascendentă. Vedem o creştere indirectă şi uneori directă a implicării ţărilor NATO în acest conflict (…), auzim declaraţii, vedem că primează din ce în ce mai mult dorinţa de a se implica. Vedem un devotament în a întreţine dramatic iluzia că Ucraina poate reuşi pe câmpul de luptă. Aceasta este o amăgire dramatică din partea comunităţii occidentale, ce va fi o cauză de a regreta, suntem siguri de asta”.

Cum se poate încheia războiul

Potrivit oficialului rus, modalitatea prin care luptele se pot încheia este să se ţină cont de preocupările strategice pe care Rusia le-a exprimat spre sfârşitul anului 2021, cu câteva săptămâni înainte de a-şi trimite forţele armate în Ucraina.

Remarcile lui Dmitri Peskov au loc în timp ce reprezentanţii ţărilor care sprijină militar Ucraina s-au întâlnit, vineri, în Germania, pentru a discuta despre noi livrări, într-un moment în care Kievul solicită arme grele.

Moscova spune că a trebuit să atace țara vecină pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei de persecuţie şi ca să evite manipularea Occidentului asupra Kievului. Dar președintele Volodimir Zelenski și NATO afirmă că acestea sunt pretexte fără temei pentru o acaparare de teritorii în stil imperial.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a apreciat că relaţiile dintre Moscova şi Washington au atins acum „cel mai scăzut nivel istoric”, adăugând că nu vede nicio „speranţă de ameliorare în viitorul apropiat”.