03 aug. 2023 | 09:56

Interdicții de la stat referitoare la telefoanele mobile, pentru copii. Cât timp vor avea voie să le folosească, în funcție de vârstă

ACTUALITATE
Interdicții de la stat referitoare la telefoanele mobile, pentru copii. Cât timp vor avea voie să le folosească, în funcție de vârstă

Copiilor le va fi interzis să folosească telefoane mobile mai mult timp decât perioada stabilită de stat, conform unui proiect de lege pe care l-a propus Administrația spațiului cibernetic dintr-o țară în care există deja interdicții, dar puțin mai lejere.

Cât timp vor avea voie copiii să folosească telefoane, în funcție de vârstă

Conform proiectului ce a fost propus de Administrația spațiului cibernetic din China, copiii cu vârste de 16 – 17 ani ar trebui să aibă voie să folosească telefoanele mobile cel mult două ore pe zi.

Cei cu vârste cuprinse între opt și 15 ani ar fi limitați la o oră pe zi, iar cei sub opt ani ar avea la dispoziție doar 40 de minute.

Proiectul propus de Administrația spațiului cibernetic merge mai departe de atât și interzice utilizarea telefoanelor mobile între orele 22:00 și 06:00.

Restricții referitoare la conținutul afișat

În plus, conform Administrației, telefoanele mobile ar trebui să aibă un mod ușor de accesat care să le permită părinților să restricționeze ceea ce văd copiii și să le permită furnizorilor de internet să afișeze conținut adecvat vârstei.

Copiii mai mici de trei ani ar trebui să poată accesa doar cântece și alte forme de audio, în timp ce copiii cu vârste de peste 12 ani pot vedea materiale educaționale și știri. Ar exista excepții pentru conținutul educațional reglementat și pentru serviciile de urgență.

La fel ca în cazul măsurilor anterioare, această propunere are ca obiectiv limitarea comportamentelor de dependență la copii. Guvernul chinez este îngrijorat că folosirea prelungită a dispozitivelor, jocurilor și serviciilor mobile poate fi dăunătoare pentru dezvoltarea copiilor.

China limitează deja numărul de ore de jocuri video online pentru tineri la trei ore pe săptămână și doar în weekenduri și în zilele de sărbători legale.

Semne de întrebare cu privire la aplicarea proiectului

Proiectul referitor la utilizarea telefoanelor mobile de către minori este încă supus consultării publice și nu este garantat că va fi adoptat. În plus, există întrebări cu privire la punerea lui în aplicare. Conform CNBC, nu este clar dacă producătorii de hardware sau dezvoltatorii de sisteme de operare sunt responsabili pentru implementarea modului pentru copii.

În timp ce Apple ar trebui să modifice controalele parentale ale iPhone-ului în China, implicarea dezvoltatorului sistemului de operare ar putea necesita ca Google să facă schimbări, nu doar vânzători precum Oppo sau Xiaomi.

Regulile ar avea, de asemenea, un efect semnificativ pentru dezvoltatorii de aplicații chinezești, precum ByteDance (responsabil pentru TikTok și omologul său Douyin, originar din China) și Tencent (creatorul WeChat și al multor jocuri). Aceștia ar putea fi nevoiți să proiecteze aplicații și să adapteze conținutul în funcție de aceste limite de timp.