04 iul. 2023 | 19:42

Fără telefoane mobile la școală. Elevii riscă să fie sancționați dacă nu respectă regula, în Olanda

ACTUALITATE
Fără telefoane mobile la școală. Elevii riscă să fie sancționați dacă nu respectă regula, în Olanda

Telefoanele mobile și alte dispozitive electronice precum tabletele și ceasurile smart vor fi interzise la școală, începând de la 1 ianuarie 2024, în Olanda. Guvernul a anunțat, marți, motivul pentru care va fi luată această măsură, precum și ce excepții vor fi admise.

Motivul pentru care telefoanele mobile vor fi interzise în școlile din Olanda

Potrivit guvernului olandez, telefoanele mobile, tabletele și ceasurile smart vor fi interzise în sălile de clasă începând de la data de 1 ianuarie 2024, într-o încercare de a reduce distragerea atenției elevilor.

”Chiar dacă telefoanele mobile au ajuns întrepătrunse cu viețile noastre, ele nu își au locul în sala de clasă”, a declarat ministrul olandez al educației Robbert Dijkgraaf într-un comunicat remis presei.

„Elevii trebuie să fie capabili să se concentreze și trebuie să primească oportunitatea de a învăța bine. Cercetările științifice arată că telefoanele mobile sunt un factor perturbator. Trebuie să îi protejăm pe elevi de acest lucru”, a adăugat oficialul.

Excepțiile ce vor fi admise

Pe de altă parte, guvernul olandez condus de Mark Rutte a precizat că vor fi admise unele excepții. Mai exact, dispozitivele electronice vor fi permise în sălile de clasă doar atunci când va fi nevoie de acestea în mod specific, ca de exemplu în timpul lecțiilor de însușire a abilităților digitale.

De asemenea, vor fi admise excepții pentru unii dintre elevi – cei care au nevoie de ele din motive medicale sau cei cu dizabilități, dacă au nevoie de astfel de dispozitive.

Interdicția referitoare la telefoanele mobile și alte dispozitivele electronice la școală este un rezultat al negocierilor dintre minister, școli și organizațiile asociate.

Ministrul olandez al Educației a mai spus că modul în care va fi implementată interdicția va fi lăsat la latitudinea școlilor, dar că ministerul va adopta reguli generale în cazul în care această abordare descentralizată nu va avea rezultate până în vara anului viitor.

La rândul ei, Italia a interzis folosirea telefoanelor mobile și a dispozitivelor electronice în sălile de clasă în luna decembrie a anului trecut.