04 mart. 2023 | 10:00

Frica de tehnologie ține România în secolul trecut, iar costurile sunt fabuloase: de ce fug românii de cloud

ACTUALITATE
Frica de tehnologie ține România în secolul trecut, iar costurile sunt fabuloase: de ce fug românii de cloud

Românii sunt cei mai reticenți din lume când vine vorba de schimbare. Dacă ar putea lucrurile să se facă exact la fel ca acum 50 de ani, dacă ar putea un job să implice doar mutarea unei cutii din stânga în dreapta, surprinzător de mulți români ar fi șocant de fericiți. Din păcate, această mentalitate nu doar că ne costă scump, dar ne țină în urma concurenței.

Eset a publicat un raport în ultima săptămână referitor la rolul tehnologiei în afaceri, o analiză care, printre altele, adresează și reticența românilor la cloud combinată cu ignoranța lor față de chestiunii cât se poate de importante, precum securitatea digitală. De exemplu, nu mai puțin de 77% dintre administratorii de afaceri mici și mijlocii percep migrarea servicilor în cloud ca pe un risc pentru securitatea companie. Un pic ciudat este că 84% dintre participanții la același studiu sunt îngrijorați de lipsa de conștientizare a potențialelor probleme de securitate cibernetică. Zic ”ciudat” pentru că realizarea unor copii de siguranță în cloud a tuturor datelor dintr-o firmă ar reprezenta o soluție sigură și eficientă împotriva ignoranței menționate mai sus.

Siguranța datelor în firmă, o problemă mai mare decât pare la prima vedere

Majoritatea patronilor români a început în 2023 să conștientizeze riscul potențialelor atacuri cibernetice la nivel regional, o tendință mai veche care a fost agravată de războiul din Ucraina. Același raport disponibil online ilustrează și principalele provocări vizavi de securitatea în firmă sesizate de administratorii de IMM-uri, menţinerea la curent cu cele mai recente ameninţări cibernetice (54%), păstrarea ritmului cu cele mai recente abordări şi tehnologii (50%) şi lipsa investiţiilor în securitatea cibernetică (49%).

„Pe de o parte, avem preocupările legate de factorul uman: angajaţi cu o slabă conştientizare legată de ameninţările cibernetice şi o administrarea IT insuficientă a acestora. În al doilea rând, avem preocupări legate de factori tehnici, cum ar fi vulnerabilităţi din ecosistemul partenerilor (din aşa numitul lanţ de aprovizionare), proliferarea aplicaţiilor utilizate de angajaţi, atacurile cibernetice la nivel regional şi migrarea serviciilor în cloud. Fără îndoială, multe organizaţii sunt copleşite de aceste nevoi solicitante”, au concluzionat realizatorii raportului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele