20 feb. 2023 | 18:25

Nici nu a apărut bine, că Chat GPT e folosit de escroci: cum te protejezi de probleme

ACTUALITATE
Nici nu a apărut bine, că Chat GPT e folosit de escroci: cum te protejezi de probleme

Noua inteligență artificială ChatGPT ar putea fi folosită inclusiv pentru escrocherii sentimentale, susţin experţii Eset.

Într-o postare pe blogul companiei din România este explicat în detaliu modul de operare al escrocilor.

“Având în vedere abilităţile botului AI, nu este surprinzător că oameni din diverse categorii sociale se întreabă dacă nu cumva, într-o bună zi, tehnologii precum ChatGPT (şi, într-adevăr, inteligenţa artificială în general) le vor prelua locurile de muncă (…) Având în vedere popularitatea aplicaţiei web bazate pe inteligenţa artificială, nu putem exclude perceperea acesteia ca o alternativă la interacţiunile umane clasice. Deşi ChatGPT este conceput pentru a fi un interlocutor obiectiv, care să ajute cu informaţii pe oricine îi solicită acest lucru, este posibil ca această capacitate de a răspunde la orice întrebare să fie folosită şi pentru conversaţii “sentimentale”, este de părere Andre Lameiras, specialist Eset.

Ce spun specialiștii

Michael Jabbara, vicepreședinte al serviciilor de fraudă la Visa, a declarat că conștientizarea și detectarea sunt cele mai esențiale instrumente pentru atenuarea amenințării escrocheriilor romantice și este nevoie de implicare din partea tuturor părților pentru a funcționa.

„Pe lângă faptul că utilizatorii iau măsuri pentru a-și proteja informațiile personale online, organizațiile de servicii financiare și alte companii ar trebui să investească în tehnologii de ultimă oră, cum ar fi soluții bazate pe inteligență artificială și ML pentru a detecta și a contracara tendințele frauduloase, cum ar fi înșelătoriile romantice. De exemplu, Visa Advanced Authorization utilizează diverse tehnici AI și ML pentru a determina probabilitatea ca o anumită tranzacție să fie frauduloasă în 300 de milisecunde”, a spus Jabbara.

Bala Kumar, director de produs la Jumio, a adăugat că site-urile și aplicațiile de întâlniri ar trebui să aplice tehnologii moderne de verificare a identității, cum ar fi verificarea identității centrată pe documente, pentru a valorifica puterea biometrică și a AI și pentru a-și proteja mai bine utilizatorii.

„Multe site-uri de întâlniri încă folosesc metode tradiționale de verificare a identității, cum ar fi autentificarea bazată pe cunoștințe (KBA), în care utilizatorii sunt rugați să răspundă la întrebări specifice de securitate. Astfel de metode nu mai sunt considerate sigure, deoarece atât de multe dintre datele noastre personale pot fi accesate prin hacking și legal prin agregatori de date”, a spus Kumar.