28 apr. 2023 | 08:35

Filmul românesc de pe Netflix care-ți arată realitatea din timpul comunismului: cum erau persecutați românii de Securitate

ACTUALITATE
Filmul românesc de pe Netflix care-ți arată realitatea din timpul comunismului: cum erau persecutați românii de Securitate

Quod Erat Demonstrandum este un film de dramă românesc din 2013 regizat de Andrei Gruzsniczki, cu Sorin Leoveanu și Ofelia Popii în rolurile principale.

Filmul românesc pe care îl poți viziona pe Netflix spune povestea a doi academicieni români care sunt persecutați de Securitate, poliția secretă, în timpul comunismului, în 1984. Titlul este o expresie latină cu sensul „care trebuia dovedit”. Filmul este alb-negru. Avea un buget corespunzător la 700.000 de euro, din care 1,59 milioane de lei românești proveneau de la Centrul Național al Cinematografiei.

Filmul românesc de pe Netflix care îți arată cum era în comunism

Așadar, subiectul filmului românesc regizat de Andrei Gruzsniczki se învârte în jurul deciziei nefericite a unui matematician român de a publica o lucrare într-o revistă a unei universităţi americane.

Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Roma, unde a câștigat Premiul Special al Juriului. A câștigat alte câteva premii și a fost salutat drept cel mai bun film românesc al anului 2014 de mai mulți critici, dar a avut mai puțin de 5000 de intrări în țara natală, ceea ce a fost văzut ca o dezamăgire.

Filmul Quod Erat Demonstrandum a fost finanțat prin Centrul National al Cinematografiei (CNC), întrucât a fost un proiect câștigător al Concursului CNC al sesiunii decembrie 2010 – ianuarie 2011 cu un buget alocat de 1.489.109 RON.

Jay Weissberg de la publicația străină Variety a scris despre filmul românesc Quod Erat Demonstrandum: „Leoveanu și Popii sunt cunoscuți mai degrabă pentru munca lor pe scenă decât cinematografică, totuși, în mod ideal, prezintă o teatralitate zero. Imaginile alb-negru au o gamă mată adecvată, permițând gradări în umbră și un ton care nu ar fi fost posibile pe digital sau color. Designul de producție al lui Cristian Niculescu este nemaipomenit, iar Gruzsniczki face o treabă lăudabilă integrând actorii cu împrejurimile lor într-un mod care se simte complet natural”.