Buletinul informativ al Securității, care i-ar fi putut salva viața lui Nicolae Ceaușescu. Ce scria în el

Buletinul informativ al Securității, care i-ar fi putut salva viața lui Nicolae Ceaușescu. Ce scria în el
Buletinul informativ al Securității, care i-ar fi putut salva viața lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu și-ar fi putut salva viața. Informațiile cuprinse în acest buletin secret erau obținute de Securitate prin ascultarea convorbirilor telefonice ale oamenilor, fie prin utilizarea informatorilor, a persoanelor care semnau angajamente și ofereau detalii despre cei care aveau discuții ori păreri contrare regimului comunist. Ce susțin securiștii despre evenimentele de la Timișoara, care aveau să provoace căderea comunismului în țara noastră și, implicit, uciderea dictatorilor.

Buletinul informativ al Securității, care i-ar fi putut salva viața lui Nicolae Ceaușescu

În ziua de 16 decembrie 1989, începe la Timișoara revoluția care avea să provoace căderea comunismului în România. Mai multe tramvaie sunt blocate de către manifestanți și se strigă ”Jos cu Ceaușescu!”. Agresiuni și arestări în lanț.

La 17 decembrie 1989, Ceaușescu convoacă o teleconferință cu activul de partid și de stat din județe și anunță că a dat ordin să se tragă. ”Se somează, oricine nu se supune se socotește stare de necesitate și se aplică legea!”, spunea dictatorul.

Securitatea, alertă la nivelul național după evenimentele de la Timișoara

Securitatea comunistă a intrat în alertă la nivelul întregii țări imediat după aceste evenimente. Din fiecare județ erau transmise spre Comitetul Central din București informări secrete cu privire la starea de spirit a oamenilor. Un asemenea buletin informativ a fost transmis și de Securitatea din Alba, în 20 decembrie 1989. Buletinul informativ insista să transmită că existau suficienți oameni care nu erau de acord cu ceea ce auziseră că s-a întâmplat la Timișoara.În final sunt prezentate și opinii ale unor persoane care, în discuțiile lor cu alți oameni, ”proferează cuvinte ofensatoare la adresa unei înalte personalități”.

Buletinul informativ al Securității, care i-ar fi putut salva viața lui Nicolae Ceaușescu. Ce scria în el
Buletin informativ

Era vorba de Ceaușescu, care era înjurat de oamenii obișnuiți și era considerat principalul responsabil pentru ceea ce se întâmpla în România. Însă, Securitatea nu folosea niciodată numele dictatorului, formularea clasică fiind aceea de ”Înaltă personalitate” atunci când se făceau referiri la adresa lui.

Cum putea scăpa cu viață dictatorul?

Informațiile cuprinse în aceste buletine secrete erau obținute de Securitate fie prin ascultarea convorbirilor telefonice ale oamenilor, fie prin utilizarea informatorilor, a persoanelor ce semnau angajamente și ofereau informații despre cei care aveau discuții ori păreri contrare regimului comunist. De altfel, securiștii susțin că au fost semnalate unele situații în care diverse persoane au aprobat ”acțiunile anarho-protestatare” de la Timișoara, notează Adevărul. 

Cu permisiunea unora, dar și cu neatenția lui Ceaușescu, căci dacă dictatorul ar fi realizat de pe atunci că oamenii nu îl mai vor, ar fi putut să plece fără să fie ucis.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI