07 ian. 2023 | 21:45

Explicația pentru prețurile mari care au îngenuncheat românii: de fapt, de aici pleacă scumpirile

ACTUALITATE
Explicația pentru prețurile mari care au îngenuncheat românii: de fapt, de aici pleacă scumpirile

Probabil că nu există român care să nu fi resimțit scumpiri masive în ultima perioadă, fie la alimente, fie la facturi, fie la alte bunuri și servicii de larg consum. Ei bine, mulți dintre noi ne întrebăm oare de unde vin aceste scumpiri, care e explicația pentru care am ajuns să plătim prețuri imense, duble sau chiar triple față de anii precedenți.

Conform economiștilor, principala cauză a inflației e reprezentată de conflictul din Ucraina. După ce Rusia a invadat Ucraina, situația economică pe continent s-a complicat, fiind dominată de inflație, de întreruperi ale lanțurilor de aprovizionare, dar și de incertitudine.

De unde pleacă problema prețurilor uriașe

Inflația e o problemă care afectează însăși producția și încă de acolo e prezentă. Deci prețurile mai mari nu apar brusc direct la raft, ci avem și o inflație a producției industriale, ceea ce înseamnă că din start costul de producție e mai mare și bineînțeles clientul ajunge să plătească mult mai mult pe produs, odată ajuns la raft.

„Prețurile de producție industrială din zona euro în noiembrie 2022, comparativ cu octombrie 2022, au scăzut cu 2,2% în sectorul energetic și cu 0,4% la bunurile intermediare, în timp ce prețurile au crescut cu 0,2% la bunurile de larg consum, cu 0,3% la bunurile de capital și cu 0,6% pentru bunurile de larg consum. Prețurile în totalul industriei excluzând energia au crescut cu 0,1%.

În UE, prețurile de producție industrială au scăzut cu 1,9% în sectorul energetic și cu 0,4% pentru bunurile intermediare, în timp ce prețurile au crescut cu 0,2% pentru bunurile de larg consum, cu 0,3% pentru bunurile de capital și cu 0,6% pentru bunuri de consum nedurabile. Prețurile în totalul industriei excluzând energia au crescut cu 0,1%”, arată cea mai recentă analiză Eurostat.

Eurostat mai arată că în România, comparativ cu restul țărilor europene, se află într-o poziție mai delicată din perspectiva inflației industriale.

Țara noastră înregistrează a treia cea mai mare inflație industrială din cadrul comunității europene. Pe primul loc sunt ungurii, cu o creștere usturătoare (plus 63,5%), urmați de Letonia (51,2%). România, cu o creștere de 44,8% este, deci, ocupanta poziției a treia în acest clasament al scumpirilor.