05 ian. 2023 | 13:18

Erdogan îi transmite lui Putin că este nevoie de încetarea focului în eforturile de pace din Ucraina

ULTIMA ORĂ
Erdogan îi transmite lui Putin că este nevoie de încetarea focului în eforturile de pace din Ucraina

Președintele turc Tayyip Erdogan i-a spus lui Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice, că eforturile de pace în războiul dintre Rusia și Ucraina ar trebui să fie susținute de o încetare unilaterală a focului și de o „viziune pentru o soluție echitabilă”, a anunțat joi președinția turcă.

Convorbire telefonică între președintele turc și omologul său rus

Erdogan și președintele rus au vorbit în repetate rânduri de când forțele rusești au invadat Ucraina în februarie. Turcia a acționat ca mediator alături de Națiunile Unite pentru a stabili un acord care să permită exporturile de cereale din porturile ucrainene.

„Președintele Erdogan a declarat că apelurile pentru pace și negocieri ar trebui să fie susținute de o încetare unilaterală a focului și de o viziune pentru o soluție echitabilă”, se arată în comunicat, adăugând că Erdogan i-a reamintit lui Putin rezultatele pozitive ale acordului privind coridorul de cereale.

Ucraina este un important producător și exportator global de cereale, dar producția și exporturile au scăzut de când Rusia a invadat și a început să-i blocheze porturile maritime.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre Siria, Erdogan spunându-i lui Putin că trebuie luate măsuri concrete pentru a îndepărta militanții kurzi din regiunea de frontieră siriană, se arată în comunicat.

„Președintele Erdogan a subliniat că acum ar trebui să se ia măsuri concrete pentru a elimina organizația teroristă PKK/PYD/YPG din regiunile de frontieră ale Turciei, în special Tel Rifat și Manbij”, se arată în comunicat.