16 ian. 2023 | 09:55

Dieta vegană la pisici și căței, pro sau contra: ce spun oamenii de știință

ACTUALITATE
Dieta vegană la pisici și căței, pro sau contra: ce spun oamenii de știință

Impactul dietelor vegane asupra sănătății animalelor noastre de companie generează dezbateri aprinse, iar acest lucru este cât se poate de firesc, în context. Cu toate astea, până acum nu am avut parte de o evaluare oficială, din punct de vedere științific, pentru a ști exact dacă o astfel de dietă este, sau nu nu, dăunătoare micilor necuvântători pe care îi iubim atât de mult.

Un nou studiu, publicat în Veterinary Sciences, încearcă să facă lumină în acest caz.

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți oameni au adoptat diete vegetariene sau vegane, stimulate de preocupări etice pentru bunăstarea animalelor, durabilitate sau bazate pe beneficiile percepute pentru sănătate.

Proprietarii de animale de companie s-au aliniat, de asemenea, acestei tendințe și au început să-și hrănească animalele în conformitate cu propriile opțiuni alimentare.

Evident, acesta a fost un prilej oportun pentru specialiștii de Facebook să-și dea frâu liber părerilor.

Ce spune știința despre dietele vegane la animalele de companie

Atât câinii, cât și pisicile sunt carnivore. Câinii, însă, sunt un pic mai maleabili, ceea ce înseamnă că pot digera materialul vegetal și pot supraviețui fără carne, deși nu prea este recomandat.

Pe de altă parte, pisicile sunt carnivore de fel, însă și ele se pot adapta, în lipsă de altceva, dar nu în măsura în care pot face asta câinii. Prin definiție, aceasta înseamnă că dieta lor conține mai mult de 70% carne.

Dinții de câine și de pisică sunt proiectați să zdrobească și să măcine carnea și să țină prada. Intestinele sunt, de asemenea, scurte, cu o capacitate mai mică în raport cu dimensiunea corpului, deoarece, spre deosebire de ierbivore, nu au nevoie să fermenteze materialul pe bază de plante pentru a-l digera.

O preocupare cheie cu dietele vegane pentru animale de companie se referă la faptul că proteinele din cereale sau soia (principalele proteine pe bază de plante) conțin mai puțini aminoacizi esențiali, de exemplu acizi grași omega 3 sau taurină și nu au toate vitaminele esențiale.

Acești nutrienți sunt necesari pentru menținerea unei bune funcții ale inimii, ochilor și ficatului.

Se poate spune că, în anumite cazuri, animalele de companie „vegane” au înregistrat o scădere în greutate, însă cam acesta ar fi singurul avantaj notabil.

În consecință, dietele vegane de casă prezintă riscul de a fi deficitare din punct de vedere nutrițional și pot, de asemenea, să nu îndeplinească cerințele stabilite privind nutriția animalelor de companie.

Acestea fiind spuse, până la noi studii, proprietarii care se încăpățânează să-și hrănească animalele de companie cu o dietă vegană ar trebui să fie precauți și, de asemenea, să țină cont de faptul că animalul nu își poate da acordul spre o astfel de dietă, așa cum face un om.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele