27 dec. 2022 | 12:55

Animalele „vorbesc”, însă nu toți oamenii le înțeleg: studiul care a arătat cine are capacitatea asta

ACTUALITATE
Animalele „vorbesc”, însă nu toți oamenii le înțeleg: studiul care a arătat cine are capacitatea asta

Dacă poți să-ți dai seama dintr-un singur sunet scos de un animal dacă acesta este fericit sau, dimpotrivă, în suferință, atunci înseamnă că ai o calitate umană considerată destul de rară.

Un studiu pus la cale de etologul Elodie Briefer, de la Universitatea din Copenhaga, din Danemarca, a constatat că oamenii care au scoruri mai mari la capitolul empatie sunt mai buni în identificarea problemelor pe care le pot avea animalele.

Studiul vine în urma investigații similare publicate de Briefer, la începutul acestui an. Ea a colectat înregistrări ale sunetelor produse de animalele domestice, dar și sălbatice.

Capacitatea de „înțelege” un animal nu are legătură cu nivelul tău de educație

Unele dintre aceste înregistrări au fost asociate cu experiențe pozitive, iar altele cu sentimente negative ca frica, suferința sau singurătatea.

Frecvența cardiacă a animalelor domestice și animalelor sălbatice a avut un rol important și a determinat a cât de puternică a fost emoția în momentul în care sunetul a fost emis.

În acest mix au fost, de asemenea, incluse câteva exemple de voci umane. Cercetătorii au creat câteva cuvinte fără sens și au angajat actori pentru a le reda, pe diferite tonalități.

Participanților la studiu li s-a cerut să completeze un chestionar de empatie bazat pe indicele de reactivitate interpersonală.

Acest indice măsoară patru trăsături empatice: tendința de a adopta punctele de vedere ale altora, de a simți simpatie pentru alții, de a experimenta suferință altora și de a se imagina în situații fictive.

În general, oamenii au interpretat corect semnificația sunetelor provenite de la animale în mai bine de 50 la sută din situații.

Sexul și nivelul de educație nu au avut niciun efect asupra capacității oamenilor de a interpreta zgomotele animalelor, dar vârsta, în schimb, a avut-o, persoanele cu vârste între 20 și 29 de ani fiind cele mai empatice, iar capacitatea scăzând odată cu vârsta.

În urma acestui studiu, Briefer a ajuns la concluzia că este posibil să-i antrenezi pe oameni să-și îmbunătățească înțelegerea asupra vieții emoționale a animalelor, ceea ce este, în definitiv, minunat.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele