12 ian. 2023 | 10:05

Sunt câinii dreptaci sau stângaci? Ce spune știința, ce s-a descoperit, cum îi afectează

ACTUALITATE
Sunt câinii dreptaci sau stângaci? Ce spune știința, ce s-a descoperit, cum îi afectează

Mai bine de 90% dintre oamenii de pe planetă sunt dreptaci, iar acest lucru nu este, desigur, o nouătate.

Din câte se cunoaște, se pare că bărbații au de trei ori mai multe șanse de a fi stângaci decât femeile și foarte puțini oameni își pot folosi ambele mâini în același fel (ambidextrie).

Până relativ recent, se presupunea că „mâna” ar fi fost unică pentru oameni, însă studiile pe animale sugerează că „mâna” poate fi o trăsătură fundamentală a tuturor mamiferelor.

Ceea ce este mai puțin clar este modul în care acest lucru este afișat la animale.

Mai multe teste au fost dezvoltate în sensul de a determina dacă un câine domestic poate avea preferințe.

Sarcinile au inclus stabilizarea unei jucării, atingerea unui produs alimentar plasat într-un recipient sau îndepărtarea unui obiect, cum ar fi o pătură sau o bucată de bandă adezivă, de pe corpul animalului.

Ce au descoperit oamenii de știință despre câini

Studiile au indicat diferențe în utilizarea lăbuțelor între sarcini: utilizarea membrelor depinde de factori precum complexitatea sarcinii.

De exemplu, sarcina în care animalul ar trebui să stabilizeze o minge conică, dă în general un număr aproximativ egal de răspunsuri cu laba stângă, cât și cu laba dreaptă, și prezintă inclusiv semne de ambidextrie.

În schimb, atunci când „dă lăbuța”, un cățel generează răspunsuri ușor diferite, așa cum era normal.

Femelele, spre exemplu, sunt mai predispuse să folosească laba dreaptă, în timp ce masculii mizează pe laba stângă. Această caracteristică se aplică și la pisici.

Stabilirea preferințelor ar putea fi, de asemenea, importantă din perspectiva bunăstării sale.

Exact ca la oameni, partea stângă a creierului unui câine, adică cea care controlează partea dreaptă a corpului său, este mai preocupată de procesarea emoțiilor pozitive. În schimb, partea dreaptă a creierului unui câine, care controlează partea stângă a corpului, se concentrează mai mult pe emoțiile negative, cum ar fi frica sau anxietatea.

Prin urmare, a observa ce labă folosește un câine ne poate oferi o perspectivă asupra felului în care se simte acel animal. Un câine care își folosește laba stângă pentru a îndeplini o sarcină, de exemplu, ar putea experimenta mai multe emoții negative decât unul care își folosește laba dreaptă.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele