22 feb. 2023 | 16:27

Dezastrul nevăzut cauzat de război în Ucraina. Rusia a distrus terenuri agricole, a ars păduri și a distrus parcuri naționale. Reconstrucția va costa miliarde de euro

ULTIMA ORĂ
Dezastrul nevăzut cauzat de război în Ucraina. Rusia a distrus terenuri agricole, a ars păduri și a distrus parcuri naționale. Reconstrucția va costa miliarde de euro

Un an de război în Ucraina a lăsat cicatrici adânci, inclusiv în peisajul natural al țării.

Conflictul a distrus suprafețe mari de terenuri agricole, a ars păduri și a distrus parcuri naționale. Deteriorarea instalațiilor industriale a provocat o poluare puternică a aerului, a apei și a solului, expunând locuitorii la substanțe chimice toxice și la apă contaminată.

Bombardamentele regulate din jurul centralei nucleare din Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, înseamnă că riscul unui accident nuclear este încă foarte mare.

Numărul total de cazuri de daune de mediu depășește 2.300, a declarat ministrul ucrainean al mediului, Ruslan Strileț, pentru Politico. Ministerul său estimează costul total la 48,33 miliarde de euro.

Dintre aceste cazuri documentate, 1.078 au fost deja predate agențiilor de aplicare a legii, potrivit lui Strilets, ca parte a unui efort de a trage Moscova la răspundere în instanță pentru daunele aduse mediului.

Potrivit guvernului, Ucraina a suferit daune de mediu de peste 51 de miliarde de dolari de la începutul războiului, în principal din cauza poluării aerului și a deșeurilor.

O serie de ONG-uri au intervenit, de asemenea, pentru a documenta impactul conflictului asupra mediului, cu scopul de a furniza date unor organizații internaționale precum Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, pentru a le ajuta să prioritizeze inspecțiile sau să identifice zonele cu risc mai mare de poluare.

Printre acestea se numără PAX, o organizație pentru pace cu sediul în Țările de Jos, care colaborează cu Centrul pentru Rezistență Informațională (CIR) pentru a înregistra și verifica în mod independent incidentele de deteriorare a mediului din Ucraina. Până în prezent, aceasta a verificat 242 de astfel de cazuri.

„Ne bazăm în principal pe ceea ce este documentat și pe ceea ce putem vedea”, a declarat Wim Zwijnenburg, un lider de proiect de dezarmare umanitară în cadrul PAX. Informațiile provin din rețelele de socializare, din conturile publice de presă și din imagini din satelit, iar apoi sunt verificate în mod independent.

„Asta înseamnă, de asemenea, că dacă nu este nimeni acolo să înregistreze … nu vedem”, a spus el. „Este o țară atât de mare, așa că există lupte în atât de multe locații și, fără îndoială, ne scapă lucruri”.

După ce conflictul se va încheia, datele ar putea ajuta, de asemenea, la identificarea „a ceea ce este necesar în ceea ce privește curățarea, remedierea și restaurarea zonelor afectate”, a spus Zwijnenburg.

Reconstrucția ecologică este oprită de bombardamente

În timp ce unele proiecte de conservare – cum ar fi reîmpădurirea Deltei Dunării – au continuat în ciuda războiului, majoritatea lucrărilor de protecție a mediului au fost oprite.

„Este foarte dificil să vorbești despre salvarea altor specii dacă oamenii care ar trebui să facă acest lucru sunt în pericol”, a declarat Oksana Omelchuk, expert de mediu în cadrul ONG-ului ucrainean EcoAction.

Este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe în viitorul apropiat, a adăugat ea, subliniind că mediul este plin de mine.

Terenurile agricole sunt afectate în mod special, blocându-i pe fermieri să folosească câmpurile și contaminând solul, potrivit lui Zwijnenburg. Acest lucru „ar putea avea un impact asupra securității alimentare” pe termen lung, a spus el.

În ceea ce privește eforturile de deminare, zonele rezidențiale vor avea o prioritate mai mare, ceea ce înseamnă că ar putea dura mult timp până când zonele naturale vor redeveni sigure.

Întârzierea va „îngreuna implementarea oricăror proiecte de restaurare și conservare a speciilor”, potrivit lui Omelchuk.

Și, bineînțeles, restaurarea completă a naturii ucrainene nu va fi posibilă până când „trupele rusești nu vor părăsi teritoriul”, a spus ea.

Între timp, Kievul mizează pe faptul că procesul juridic pe care îl construiește împotriva Moscovei va deveni o potențială sursă de finanțare pentru reconstrucția țării și pentru readucerea la viață a peisajului și a ecosistemelor sale marcate.

De asemenea, se apelează și la visteria UE. Într-o mișcare menită să ajute țara să își refacă mediul înconjurător în urma invaziei rusești, Ucraina a devenit în iunie prima țară din afara UE care a aderat la programul LIFE, instrumentul de finanțare al UE pentru mediu și climă.

La începutul acestei luni, comisarul pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, a anunțat un program de 7 milioane de euro – denumit Inițiativa Phoenix – pentru a ajuta orașele ucrainene să se reconstruiască mai ecologic și pentru a pune în legătură orașele ucrainene cu omologii din UE care pot împărtăși experiența în ceea ce privește atingerea neutralității climatice.